Σαρωτικές αλλαγές στις πολεοδομίες – Πώς θα εκδίδονται πλέον οι άδειες

Σε τελική ευθεία εισέρχεται η μεταφορά των πολεοδομιών από τις νομαρχίες και τους δήμους στη νέα τους διοικητική δομή, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Κτηματολόγιο. Το Κτηματολόγιο πρόκειται να μετονομαστεί σε Εθνικό Οργανισμό Κτηματολογίου και Ελέγχου Δόμησης, αναλαμβάνοντας κεντρικό ρόλο στον τομέα της δόμησης και αφαιρώντας από τους δήμους την τυπική αρμοδιότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών, ελέγχου κατασκευών και εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας. Παράλληλα, στον νέο φορέα θα ενταχθούν οι μηχανικοί που σήμερα στελεχώνουν τις 185 πολεοδομικές υπηρεσίες της χώρας.
Βάσει του σχεδιασμού, από την 1η Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων πολεοδομιών-πιλότων υπό την εποπτεία του Κτηματολογίου, ενώ έως τον Ιανουάριο του 2027 η μετάβαση θα έχει ολοκληρωθεί για το σύνολο των Υπηρεσιών Δόμησης. Η συνολική αναδιοργάνωση του συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών, με την επιστροφή της ευθύνης από τους δήμους στο κεντρικό κράτος, είχε τεθεί σε τροχιά υλοποίησης από την κυβέρνηση ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.
Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, ο υπό σύσταση Οργανισμός θα αξιοποιεί το πανελλαδικό δίκτυο των κτηματολογικών γραφείων και θα αναλάβει σχεδόν όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη δόμηση. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι βεβαιώσεις όρων δόμησης, οι προεγκρίσεις, η τελική έγκριση οικοδομικών αδειών, ο έλεγχος των κατασκευών, καθώς και η εποπτεία της τήρησης της πολεοδομικής νομοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό, το υφιστάμενο προσωπικό των πολεοδομιών θα μεταφερθεί και θα ενταχθεί οργανικά στο νέο σχήμα.
Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία μητρώου ανεξάρτητων ελεγκτών, ώστε κάθε οικοδομική άδεια να υπόκειται σε υποχρεωτικό έλεγχο πριν από την έναρξη των εργασιών. Επιπλέον, σχεδιάζεται η αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για τη στοχευμένη ιεράρχηση και τον αποτελεσματικότερο προγραμματισμό των ελέγχων.
Στους δήμους θα παραμείνει η αρμοδιότητα του πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση παρεμβάσεων αστικής ανάπλασης.
Με τη δημιουργία του νέου Οργανισμού, ο πολίτης θα εξυπηρετείται από ένα ενιαίο διοικητικό σημείο για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία του. Στην πράξη, αυτό σημαίνει τη λειτουργία ενός ψηφιακού one stop shop για το ακίνητο, όπου ιδιοκτησιακά δικαιώματα, άδειες δόμησης και έλεγχοι θα ενοποιούνται σε ένα ενιαίο και συνεκτικό σύστημα, με ομοιόμορφη εφαρμογή της νομοθεσίας σε ολόκληρη τη χώρα.
- 13 λεπτά πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 1 ώρα πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 2 ώρες πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα


















