Σαν σήμερα 8 Ιανουαρίου: Τι συνέβη στον κόσμο;

Τι έγινε στον κόσμο σαν σήμερα 8 Ιανουαρίου ανά την Ελλάδα και τον κόσμο; Δείτε όλες τις γεννήσεις και τα σημαντικότερα γεγονότα.
Στις 8 Ιανουαρίου, γιορτάζεται η Ημέρα της Κοινοπολιτείας στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους.

Γεγονότα
• 871 – Ο στρατός του Ουέσσεξ με επικεφαλής τον Αλφρέδο νικά τους Βίκινγκ στη μάχη του Ασντάουν.
• 1297 – Ο Φραγκίσκος Γκριμάλντι, μεταμφιεσμένος ως μοναχός, οδηγεί τους άντρες του στην κατάληψη του φρουρίου που προστατεύει το Βράχο του Μονακό, εγκαθιστώντας την οικογένειά του ως κυβερνήτες του Μονακό.
• 1499 – Ο Λουδοβίκος ΙΒ΄ της Γαλλίας παντρεύεται την Άννα της Βρετάνης.
• 1735 – Πρεμιέρα του Αριοδάντη του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ στο Κόβεντ Γκάρντεν.
• 1889 – Ο Χέρμαν Χόλεριθ λαμβάνει ευρεσιτεχνία για την πινακοποίηση δεδομένων από διάτρητες κάρτες.
• 1918 – Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Γούντροου Ουίλσον, ανακοινώνει τα «Δεκατέσσερα σημεία» του για την επαύριο του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου.
• 1940 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Μεγάλη Βρετανία καθιερώνει δελτίο τροφίμων.
• 1961 – Στη Γαλλία, δημοψήφισμα στηρίζει την πολιτική του Σαρλ ντε Γκωλ στην Αλγερία.
• 1962 – 93 άτομα σκοτώνονται σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ολλανδία.
• 1968 – Το ελληνικό φορτηγό πλοίο Πελταστής βυθίζεται αύτανδρο, με πλήρωμα οκτώ ανδρών, στη βόρεια Αδριατική θάλασσα.
• 1969 – Ο αρχηγός ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Οδυσσέας Αγγελής, αναλαμβάνει υπουργός Άμυνας, θέση την οποία διατηρούσε ο ίδιος ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.
• 1973 – Σκάνδαλο Γουότεργκεητ: Ξεκινά η δίκη επτά ανδρών που κατηγορούνται ότι έβαλαν κοριούς στα γραφεία του Δημοκρατικού κόμματος.
• 1991 – Δολοφονήθηκε ο εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμπόκα κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων.
• 1994 – Ο Ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολυάκοφ από το Soyuz TM-18 μεταβαίνει στον διαστημικό σταθμό Μιρ. Θα μείνει στον διαστημικό σταθμό μέχρι τις 22 Μαρτίου 1995, κάνοντας ρεκόρ με 437 ημέρες στο διάστημα.
Γεννήσεις
• 626 – Χουσεΐν ιμπν Αλί, ιμάμης των Σιιτών
• 1529 – Ιωάννης Φρειδερίκος Β΄, δούκας της Σαξονίας
• 1638 – Ελιζαμπέτα Σιρανί, Ιταλίδα ζωγράφος
• 1788 – Ροδόλφος, αρχιδούκας της Αυστρίας
• 1823 – Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας, Ουαλός φυσιοδίφης και βιολόγος
• 1836 – Λώρενς Άλμα-Τάντεμα, Ολλανδός καλλιτέχνης
• 1841 – Αλεξάντερ Στιούαρτ Μάρρεϊ, Σκωτσέζος αρχαιολόγος
• 1849 – Ιερώνυμος Βαρλαάμ, Κύπριος λόγιος
• 1867 – Χρυσόστομος, μητροπολίτης Σμύρνης
• 1870 – Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα, Ισπανός δικτάτορας
• 1883 – Πάβελ Φιλόνοφ, Ρώσος ζωγράφος
• 1891 – Βάλτερ Μπότε, Γερμανός φυσικός
• 1908 – Γουίλιαμ Χάρτνελ, Άγγλος ηθοποιός
• 1909 – Νικόλαος Πλάτων, Έλληνας αρχαιολόγος
• 1912 – Χοσέ Φερρέρ, Πορτορικανός ηθοποιός
• 1920 – Κάρολος Λαμπρίνο, Ρουμάνος πρίγκιπας
• 1922 – Χοσέ Μπεναζέραφ, Γάλλος σκηνοθέτης και παραγωγός
• 1926 – Κέρουιν Μάθιους, Αμερικανός ηθοποιός
• 1926 – Γιάννης Χρήστου, Έλληνας συνθέτης
• 1929 – Δημήτρης Σαραντάκος, Έλληνας συγγραφέας
• 1935 – Έλβις Πρίσλεϊ, Αμερικανός τραγουδιστής
• 1937 – Σίρλεϊ Μπάσεϊ, Ουαλή τραγουδίστρια
• 1942 – Στήβεν Χώκινγκ, Άγγλος φυσικός και συγγραφέας
• 1946 – Ρόμπι Κρίγκερ, Αμερικανός μουσικός (The Doors)
• 1947 – Ντέιβιντ Μπάουι, Άγγλος τραγουδιστής, παραγωγός και ηθοποιός
• 1951 – Κένι Άντονι, πολιτικός από την Αγία Λουκία
• 1955 – Σπύρος Λιβαθηνός, Έλληνας ποδοσφαιριστής
• 1965 – Φάνης Τουτζιάρης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
• 1979 – Στίπε Πλετίκοσα, Κροάτης ποδοσφαιριστής
• 1981 – Γιάννης Κοκκώδης, Έλληνας κολυμβητής
• 1983 – Φελίπε Κολόμπο, Μεξικανός ηθοποιός και τραγουδιστής
• 1983 – Κρις Μάστερς, Αμερικανός παλαιστής
• 1984 – Κιμ Γιονγκ Ουν, Βορειοκορεάτης ηγέτης
• 1986 – Νταβίδ Σίλβα, Ισπανός ποδοσφαιριστής
• 1988 – Αδριάν Λόπεθ, Ισπανός ποδοσφαιριστής
• 1992 – Απόστολος Βέλλιος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
• 1999-Νταμιάνο Νταβίντ, Ιταλός τραγουδιστής στο συγκρότημα ”maneskin”
• 2011 – Ιωσηφίνα, πριγκίπισσα της Δανίας
1297 – Ο Φραγκίσκος Γκριμάλντι, μεταμφιεσμένος ως μοναχός, οδηγεί τους άντρες του στην κατάληψη του φρουρίου που προστατεύει το Βράχο του Μονακό, εγκαθιστώντας την οικογένειά του ως κυβερνήτες του Μονακό.

Ο Φραγκίσκος και οι άνδρες του χρησιμοποίησαν ένα ευφυές στρατήγημα για να καταλάβουν το φρούριο που προστάτευε τον Βράχο του Μονακό, το οποίο ελεγχόταν τότε από τη Γένουα. Μεταμφιεσμένοι σε μοναχούς, ζήτησαν φιλοξενία στις πύλες του φρουρίου. Όταν τους επέτρεψαν την είσοδο, ο Φραγκίσκος και οι σύντροφοί του, που ήταν κρυφά οπλισμένοι, κατέλαβαν το φρούριο αιφνιδιάζοντας τους υπερασπιστές του.
Η επιτυχία αυτή σηματοδότησε την αρχή της δυναστείας των Γκριμάλντι, που συνεχίζει μέχρι σήμερα να κυβερνά το Μονακό. Το έμβλημα της οικογένειας, που απεικονίζει δύο μοναχούς με σπαθιά, αποτελεί αναφορά σε αυτό το γεγονός και παραμένει ένα σημαντικό σύμβολο της ιστορίας τους.
Αυτό το επεισόδιο είναι περισσότερο θρυλικό παρά ιστορικά τεκμηριωμένο, αλλά υπογραμμίζει τη στρατηγική δεινότητα και την αποφασιστικότητα που επέδειξε η οικογένεια Γκριμάλντι στα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας της.
- 32 λεπτά πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 1 ώρα πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 2 ώρες πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου















