Σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου: Γεγονότα και γεννήσεις της ημέρας

Δείτε όλες τις γεννήσεις και τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.
Γεγονότα
• 379 – Στο Σίρμιο, ο αυτοκράτορας Γρατιανός απονέμει στον Θεοδόσιο Α΄ τον τίτλο του Αυγούστου και του δίνει εξουσία σε όλες τις ανατολικές επαρχίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
• 1419 – Εκατονταετής Πόλεμος: η Ρουέν παραδίδεται στον Ερρίκο Ε΄ της Αγγλίας, ολοκληρώνοντας την κατάκτηση της Νορμανδίας από τους Άγγλους.
• 1511 – Η πόλη Μιράντολα της Ιταλίας παραδίδεται στους Γάλλους.
• 1795 – Ανακηρύσσεται στις Κάτω Χώρες η Βαταβική Δημοκρατία, δίνοντας τέλος στην Ολλανδική Δημοκρατία.
• 1817 – Ένας στρατός άνω των 5.200 ανδρών, με επικεφαλής τον στρατηγό Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν, διασχίζει τις Άνδεις από την Αργεντινή για να απελευθερώσει τη Χιλή και στη συνέχεια το Περού.
• 1829 – Πρεμιέρα του Α΄ μέρους του Φάουστ του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε.
• 1839 – Η Αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών καταλαμβάνει το Άντεν.
• 1853 – Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι Τροβατόρε κάνει πρεμιέρα στη Ρώμη.
• 1861 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: η Τζόρτζια συντάσσεται με τη Νότια Καρολίνα, την Φλόριντα, το Μισισίπι και την Αλαμπάμα καθώς αποσχίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
• 1937 – Ο Χάουαρντ Χιουζ κάνει νέο ρεκόρ στον αέρα πετώντας από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη σε 7 ώρες, 28 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα.
• 1943 – Το αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα, με κυβερνήτη τον Γεώργιο Μπλέσσα, βυθίζει ανοιχτά της Τύνιδας το ιταλικό πετρελαιοφόρο Στρόμπολι.
• 1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το γκέτο του Λοτζ. Από τους περισσότερους από 200.000 κατοίκους το 1940, λιγότεροι από 900 επέζησαν από τη ναζιστική κατοχή.
• 1947 – Το πλοίο Χειμάρρα βυθίζεται στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο με τραγικό απολογισμό 391 νεκρούς.
• 1949 – Η Κούβα αναγνωρίζει το Ισραήλ.
• 1960 – Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ιαπωνία υπογράφουν σύμφωνο αμοιβαίας συνεργασίας και ασφάλειας.
• 1965 – Απεργιακό κύμα πλήττει την Ελλάδα, καθώς γιατροί κάθε βαθμίδας, ναυτικοί και σιδηροδρομικοί απεργούν διεκδικώντας την αύξηση των αποδοχών τους.
• 1969 – Ο φοιτητής Γιαν Πάλαχ πεθαίνει αφού αυτοπυρπολήθηκε τρεις μέρες νωρίτερα στην Πράγα, διαμαρτυρόμενος για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία. Η κηδεία του μετατρέπεται σε άλλη μία μεγάλη διαμαρτυρία.
• 1974 – Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αποκτά τον έλεγχο των νησιών Παρασέλ μετά από στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων της Κίνας και της Δημοκρατίας του Βιετνάμ (Νότιο Βιετνάμ).
• 1978 – Το τελευταίο σκαθάρι της Volkswagen που κατασκευάστηκε στη Γερμανία αφήνει το εργοστάσιο της Volkswagen στο Έμντεν. Η παραγωγή του αυτοκινήτου στο Μεξικό θα συνεχιστεί μέχρι το 2003.
• 1982 – Σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ στη Λήμνο.
• 1983 – Συλλαμβάνεται ο Κλάους Μπάρμπι, επικεφαλής των Ναζί στη Λυών της Γαλλίας, κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
• 1993 – Οι Δημοκρατίες της Τσεχίας και της Σλοβακίας γίνονται δεκτές στον ΟΗΕ.
• 1994 – Συμφωνία, που αποτελεί το πρώτο βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων τους, υπογράφουν στο Μέγαρο του ΟΗΕ στην Γενεύη η Κροατία και η Γιουγκοσλαβία, που αποτελείτο πλέον από την Σερβία και το Μαυροβούνιο.
• 1995 – Δικαστήριο των ΗΠΑ επιβάλλει στους κληρονόμους του Φερδινάρδο Μάρκος να πληρώσουν αποζημίωση ύψους 180 δισ. δραχμών στα θύματα του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων.
• 1996 – Στην Τουρκία, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τανσού Τσιλέρ δίνει ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μετά την αποτυχία του ισλαμιστή Νετσμεττίν Ερμπακάν να συμφωνήσει με τους πολιτικούς ηγέτες.
• 1997 – Ο Γιάσερ Αραφάτ γυρνά στη Χεβρώνα μετά από 30 χρόνια, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για την παράδοση της τελευταίας πόλης στην Δυτική Όχθη από τους Ισραηλινούς στους Παλαιστίνιους.
Γεννήσεις
• 399 – Πουλχερία, Βυζαντινή αυτοκράτειρα
• 1261 – Λαδίσλαος Α΄, βασιλιάς της Πολωνίας
• 1382 – Αλέξιος Δ΄ Μέγας Κομνηνός, αυτοκράτορας της Τραπεζούντας
• 1544 – Φραγκίσκος Β΄, βασιλιάς της Γαλλίας
• 1585 – Λουκίλιος Βανίνι, Ιταλός φιλόσοφος
• 1736 – Τζέιμς Βατ, Σκωτσέζος εφευρέτης
• 1798 – Ογκίστ Κοντ, Γάλλος φιλόσοφος
• 1807 – Ρόμπερτ Λη, Αμερικανός στρατηγός
• 1809 – Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Αμερικανός συγγραφέας
• 1821 – Φέρντιναντ Γκρεγκορόβιους, Γερμανός ιστορικός
• 1826 – Γουσταύος Χέρτσμπεργκ, Γερμανός ιστορικός
• 1839 – Πωλ Σεζάν, Γάλλος ζωγράφος
• 1851 – Γιακόμπους Καπτέυν, Ολλανδός αστρονόμος
• 1865 – Βαλεντίν Σερόφ, Ρώσος ζωγράφος
• 1875 – Σκευοφύλαξ Ζερβός, Έλληνας ιατρός και αγωνιστής
• 1890 – Χαμπιμπουλάχ Καλακανί, Βασιλιάς του Αφγανιστάν
• 1897 – Καρλ Κερένυι, Ούγγρος φιλόλογος
• 1902 – Γεώργιος Οστρογκόρσκι, Ρώσος βυζαντινολόγος
• 1909 – Ασημάκης Γιαλαμάς, Έλληνας συγγραφέας
• 1912 – Λεονίντ Καντορόβιτς, Ρώσος οικονομολόγος
• 1919 – Μάριος Πλωρίτης, Έλληνας συγγραφέας και σκηνοθέτης
• 1920 – Χαβιέρ Πέρες ντε Κουέγιαρ, Περουβιανός πολιτικός
• 1921 – Πατρίσια Χάισμιθ, Αμερικανίδα συγγραφέας
• 1937 – Γκύντερ Λίτφιν, Γερμανός ράφτης
• 1941 – Πατ Πάτερσον, Καναδός παλαιστής
• 1942 – Γιώργος Χατζηνάσιος, Έλληνας συνθέτης
• 1943 – Τζάνις Τζόπλιν, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
• 1946 – Ντόλι Πάρτον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός
• 1947 – Ροντ Έβανς, Άγγλος τραγουδιστής (Deep Purple)
• 1947 – Έλενα Ναθαναήλ, Ελληνίδα ηθοποιός
• 1951 – Χαράλαμπος Αγγουράκης, Έλληνας πολιτικός
• 1952 – Έκτωρ Νασιώκας, Έλληνας πολιτικός
• 1954 – Κέιτι Σαγκάλ, Αμερικανίδα ηθοποιός
• 1965 – Κούλης Θεοδώρου, Κύπριος συνθέτης
• 1967 – Βίκυ Κουλιανού, Ελληνίδα ηθοποιός και μοντέλο
• 1972 – Αρ Τρουθ, Αμερικανός παλαιστής
• 1974 – Δήμητρα Ματσούκα, Ελληνίδα ηθοποιός
• 1979 – Γιόσου Σαριέγκι, Ισπανός ποδοσφαιριστής
• 1980 – Άρβυντας Ματσιγιάουσκας, Λιθουανός καλαθοσφαιριστής
• 1980 – Τζένσον Μπάτον, Άγγλος οδηγός αγώνων
• 1981 – Δημοσθένης Μανουσάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
• 1983 – Ισμαέλ Μπλάνκο, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
• 1986 – Κλαούντιο Μαρκίζιο, Ιταλός ποδοσφαιριστής
• 1988 – Αλεξέι Βορομπιόφ, Ρώσος τραγουδιστής και ηθοποιός
• 1988 – Τόμας Πρωτόπαπας, Έλληνας ηθοποιός και μοντέλο
• 1992 – Λόγκαν Λέρμαν, Αμερικανός ηθοποιός
- 34 λεπτά πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 1 ώρα πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 2 ώρες πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου















