"Safe Youth": Σε ισχύ από σήμερα η νέα εφαρμογή - Πώς λειτουργεί
Panic Button για όποιο παιδί κινδυνεύει
Σε ισχύ τίθεται από σήμερα (11/11) η νέα εφαρμογή του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, “Safe Youth” της οποίας κύριος στόχος είναι η αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων αλλά και η ενημέρωση των γονέων.
«Η εφαρμογή αυτή μαζί με το 10201 που λειτουργεί, είναι εργαλεία τα οποία δίνονται στα παιδιά και στους ενηλίκους προκειμένου, όταν υπάρχει ένα θερμό γεγονός, αμέσως να καταγγέλλεται και να σπεύδει η Αστυνομία, ώστε να το αντιμετωπίσουμε» σημείωσε ο Υπουργός προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του για την νέα εφαρμογή.
Το Safe Youth αφορά και την ενδοοικογενειακή βία σε περίπτωση που την υφίσταται κάποιο παιδί, ενώ ταυτόχρονα μέσω της εφαρμογής, θα παρέχονται πληροφορίες για το πως θα προστατευτούν οι ανήλικοι και τους τρόπους που μπορούν να ενημερώσουν την αστυνομία.
“Safe Youth”: Πώς θα λειτουργεί
Για την ενεργοποίηση της εφαρμογής θα απαιτείται η συμπλήρωση των στοιχείων του κάθε χρήστη, όπως το όνομα, το επίθετο, η ηλικία, η ιδιότητα (γονέας, μαθητής), αλλά χρειάζεται και να επιτραπεί η τοποθεσία – γεωεντοπισμός της συσκευής.
Το «Safe Youth» παρέχει ειδικά διαμορφωμένο περιεχόμενο για τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες:
- 12-15,
- 15-18,
- 18+
Το περιεχόμενο καλύπτει θέματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση, η παραβατικότητα, καθώς και ζητήματα ισότητας και ρατσισμού. Η συναίνεση από τον γονέα, γίνεται μέσω της κατοχής του κινητού από το παιδί.
Μέσω της εφαρμογής, τα παιδιά μπορούν να κάνουν ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες για περιστατικά βίας μέσω της πλατφόρμας gov.gr, ενώ το εργαλείο «Emergency Button» αποτελεί ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό για περιπτώσεις άμεσου κινδύνου.
“Safe Youth” και Emergency Button
Σε ότι αφορά το Emergency Button – κουμπί πανικού, με το που ενεργοποιηθεί από έναν ανήλικο, τότε αμέσως ενημερώνεται η Άμεση Δράση πως το παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο και αμέσως ενημερώνονται οι αστυνομικοί που βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο, είτε ανήκουν στη ΔΙΑΣ, είτε στην ΟΠΚΕ, είτε στο τμήμα της γειτονιάς.
Μέχρι να φτάσουν οι αρχές το παιδί θα έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να απαντήσει σε ερωτήσεις-κλειδιά που θα εμφανιστούν στην οθόνη του κινητού του σχετικά με το πόσο και από ποιον κινδυνεύει. Έτσι οι αρχές θα έχουν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.