Ρύθμιση οφειλών σε 72 δόσεις για χρέη προς τα Ταμεία

Μετά τη λήξη της παράτασης για την εμπρόθεσμη καταβολή

Παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια ρύθμιση οφειλών για χρέη προς τα Ταμεία σε έως 72 δόσεις.

Αυτή είναι η κυβερνητική πρόταση προς εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που δημιούργησαν οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, κατά την περίοδο της πανδημίας (Μάρτιος 2020 – Ιούλιος 2021). Σε τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας χθες το βράδυ από το υπουργείο Εργασίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επεκτείνεται το ευνοϊκό καθεστώς που είχε εισαχθεί ως μέτρο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Μετά τη λήξη της παράτασης για την εμπρόθεσμη καταβολή οφειλών προς τα Ταμεία, οι όποιες ασφαλιστικές εκκρεμότητες έχουν συσσωρευτεί θα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση για να αποπληρωθούν σε έως 72 μηνιαίες δόσεις.

Κατόπιν αίτησης του οφειλέτη στην ίδια ρύθμιση, θα μπορούν να υπαχθούν και οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση με 36 δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει επιτόκιο. Αν όμως ο οφειλέτες επιλέξει τη ρύθμιση των 72 δόσεων, τότε θα επιβαρυνθεί και με 2,5% ετήσιο επιτόκιο. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 50 ευρώ.

Στην ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα επανένταξης σε καθεστώς ρύθμισης για πληττόμενες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους που την απώλεσαν λόγω πανδημίας. Αφορά όλους εκείνους που απώλεσαν τη ρύθμιση οφειλών που είχαν, κατά την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram