Ράπτη για «Νταντάδες της Γειτονιάς»: «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση»
Το έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» επιβεβαίωσε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Έλενα Ράπτη, παρουσιάζοντας τα ποσά, τα εισοδηματικά κριτήρια και τη διαδικασία συμμετοχής.
Μιλώντας στο MEGA, η υφυπουργός εξήγησε πώς το πρόγραμμα βοηθά τις μητέρες να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα προσφέρει εισόδημα και ασφαλιστική κάλυψη σε όσους αναλαμβάνουν τη φροντίδα βρεφών και μικρών παιδιών.
Όπως τόνισε: «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, ειδικά από νέα ζευγάρια που έχουν παιδί από δύο μηνών έως δυόμισι ετών και θέλουν να αναλάβει ένας φροντιστής την καθημερινή του φροντίδα, για να μπορέσει η μητέρα να ενταχθεί ή να επιστρέψει στην αγορά εργασίας».
Ράπτη: «Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ισότητα»
Η Έλενα Ράπτη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ισότιμη συμμετοχή των γονέων στην απασχόληση. Όπως εξήγησε, η γέννηση ενός παιδιού δεν πρέπει να αναγκάζει τη μητέρα να εγκαταλείψει την επαγγελματική της πορεία.
«Αυτό το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ισότητα. Ισότιμα, δηλαδή, η μητέρα μετά τον ερχομό ενός παιδιού στην οικογένεια να μπορέσει να παραμείνει στην εργασία της, όπως ο πατέρας».
Παράλληλα, το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στα νέα ζευγάρια. Σύμφωνα με την υφυπουργό, πολλοί παππούδες και γιαγιάδες θέλουν να εγγραφούν στο πρόγραμμα και να πιστοποιηθούν ως επιμελητές.
«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τη γιαγιά και τον παππού, διότι είναι οι πρώτοι που σπεύδουν να δηλώσουν την πρόθεσή τους να γίνουν επιμελητές ή επιμελήτριες».
Ποιοι δικαιούνται έως 500 ευρώ
Βασική προϋπόθεση αποτελεί η ηλικία του παιδιού, το οποίο πρέπει να είναι από δύο μηνών έως δύο ετών και έξι μηνών.
Η Έλενα Ράπτη παρουσίασε αναλυτικά και τα εισοδηματικά όρια: «Δικαιούχος είναι η μητέρα. Η μητέρα η οποία έχει ετήσιο ατομικό εισόδημα, με ένα παιδί, 24.000 ευρώ — ατομικό εισόδημα, το διευκρινίζω. Με δύο παιδιά 27.000 ευρώ και, αν έχει τρία παιδιά και πάνω, δεν υπάρχει κανένα εισοδηματικό κριτήριο».
Επομένως, τα βασικά εισοδηματικά κριτήρια είναι:
- Έως 24.000 ευρώ ατομικό εισόδημα για μητέρα με ένα παιδί.
- Έως 27.000 ευρώ ατομικό εισόδημα για μητέρα με δύο παιδιά.
- Χωρίς εισοδηματικό όριο για μητέρα με τρία ή περισσότερα παιδιά.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η διευκρίνιση ότι εξετάζεται το ατομικό εισόδημα της μητέρας και όχι το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.
Τα ποσά για εργαζόμενες, φοιτήτριες και άνεργες
Το ύψος του voucher εξαρτάται από την εργασιακή ή εκπαιδευτική κατάσταση της δικαιούχου.
Η υφυπουργός ανέφερε: «Θα πάρει 500 ευρώ τον μήνα εάν είναι πλήρους απασχόλησης και 300 ευρώ τον μήνα αν είναι μερικής απασχόλησης».
Παράλληλα, το πρόγραμμα καλύπτει φοιτήτριες και εγγεγραμμένες άνεργες: «Προβλέπεται και για τη μητέρα η οποία είναι φοιτήτρια να λαμβάνει το ποσό των 300 ευρώ, για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές της και να ενταχθεί και εκείνη στην αγορά εργασίας».
Για τις άνεργες μητέρες, η Έλενα Ράπτη διευκρίνισε: «Δίνουμε το ποσό των 300 ευρώ για τρεις μήνες στην άνεργη μητέρα, για να μπορέσει και εκείνη να βρει εργασία, να κάνει κάποιες συναντήσεις και να δώσει συνεντεύξεις».
Συνεπώς, το πρόγραμμα προβλέπει:
- 500 ευρώ τον μήνα για πλήρη απασχόληση.
- 300 ευρώ τον μήνα για μερική απασχόληση.
- 300 ευρώ τον μήνα για φοιτήτριες.
- 300 ευρώ τον μήνα για έως τρεις μήνες για εγγεγραμμένες άνεργες.
Εισόδημα έως 1.500 ευρώ για επιμελητές
Η υφυπουργός επισήμανε ότι το πρόγραμμα δεν βοηθά μόνο τις μητέρες. Ταυτόχρονα, δημιουργεί νόμιμες θέσεις εργασίας για όσους θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
«Θα λέγαμε ότι αυτό το πρόγραμμα έχει διττό ρόλο. Δεν βοηθάει μόνο τη μητέρα να ενταχθεί στην αγορά εργασίας, προσφέρει και εργασία με εισόδημα και ασφάλιση σε κάποιον που θέλει να εργαστεί ως επιμελητής».
Ένας πιστοποιημένος επιμελητής μπορεί, υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, να αναλάβει έως τρία παιδιά ταυτόχρονα. Έτσι, αυξάνει αντίστοιχα το συνολικό εισόδημά του.
«Αν εκείνος επιλέξει να κρατήσει έως τρία παιδιά ταυτόχρονα, δίνεται αυτή η δυνατότητα, αυξάνεται και το εισόδημά του. Φτάνει στα 1.500 ευρώ».
Οι προϋποθέσεις για γιαγιάδες, παππούδες και άλλους επιμελητές
Όποιος επιθυμεί να εγγραφεί στο Μητρώο Επιμελητών πρέπει να διαθέτει τον απαιτούμενο τίτλο εκπαίδευσης και να ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης.
Η Έλενα Ράπτη ανέφερε: «Θα πρέπει να έχει απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, Γυμνασίου σήμερα. Να πούμε και να ανακουφίσουμε τη γιαγιά και τον παππού ότι μέχρι το 1980 ισχύει και το απολυτήριο του Δημοτικού».
Στη συνέχεια, ο υποψήφιος επιμελητής πρέπει να παρακολουθήσει το προβλεπόμενο διαδικτυακό πρόγραμμα εκπαίδευσης και να αποκτήσει πιστοποιημένες γνώσεις πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά.
«Θα πρέπει να παρακολουθήσει ένα διαδικτυακό σεμινάριο, για να προκύπτει ότι έχει τη γνώση και την κατάρτιση να φροντίσει ένα παιδί, και σεμινάριο πρώτων βοηθειών. Αυτό ισχύει για όλους, για τη γιαγιά και τον παππού».
Όπως διευκρίνισε, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν σεμινάριο πρώτων βοηθειών στο ΕΚΑΒ ή στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Μπορούν, επίσης, να απευθυνθούν σε άλλον πιστοποιημένο φορέα.
Παράλληλα, απαιτούνται:
- ιατρικές γνωματεύσεις από ψυχίατρο, δερματολόγο και παθολόγο ή γιατρό γενικής ιατρικής,
- πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά,
- αντίγραφο ποινικού μητρώου,
- πιστοποιητικό περί μη άσκησης ποινικής δίωξης,
- πιστοποιητικό περί μη δίωξης ως φυγόποινου ή φυγόδικου,
- οι προβλεπόμενες υπεύθυνες δηλώσεις.
Μέχρι πότε μπορεί να καλύπτεται το παιδί
Αναφερόμενη στη διάρκεια της ενίσχυσης, η υφυπουργός εξήγησε ότι μια μητέρα με βρέφος δύο μηνών μπορεί να αξιοποιήσει το πρόγραμμα έως ότου το παιδί συμπληρώσει το ηλικιακό όριο των δυόμισι ετών, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις.
«Μία μανούλα που έχει παιδί δύο μηνών και κάνει την αίτησή της τώρα μπορεί να συμμετέχει μέχρι να γίνει το παιδί δυόμισι ετών».
Η διάρκεια του voucher συνδέεται, πάντως, με το ηλικιακό όριο του παιδιού, την ισχύ του ιδιωτικού συμφωνητικού και τη συνολική διάρκεια της δράσης.
Ράπτη: Πάνω από 5.000 εγκεκριμένες αιτήσεις δικαιούχων
Η Έλενα Ράπτη χαρακτήρισε ενθαρρυντική την ανταπόκριση των πολιτών και παρουσίασε τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
«Το αισιόδοξο είναι ότι μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 2.500 εγκεκριμένες αιτήσεις επιμελητών, πάνω από 5.000 εγκεκριμένες αιτήσεις για δικαιούχους και περίπου 1.050 υπογεγραμμένα συμφωνητικά. Άρα, πάει καλά».
Σύμφωνα με την ίδια, ο επόμενος στόχος είναι τα συμφωνητικά να προσεγγίσουν τις 4.500.
«Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε ανταπόκριση σε επιμελητές και επιμελήτριες σε όλη την Ελλάδα, για να μπορούν να ανακουφιστούν οι μητέρες όπου και αν βρίσκονται».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά, να ελέγξουν τις προϋποθέσεις και να υποβάλουν αίτηση στην επίσημη πλατφόρμα ntantades.gov.gr.
- 9 λεπτά πριν Αγρίνιο: Φωτιά στη Μεγάλη Χώρα
- 24 λεπτά πριν ΣΑΕΚ και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Νέα όρια δαπανών – Τι αλλάζει
- 44 λεπτά πριν Υπόθεση Marfin: Αύριο (7/8) στον εισαγγελέα η 46χρονη







