«Ράλι» στις τιμές των διαμερισμάτων - Ρεκόρ πενταετίας στις παλιές κατοικίες
Σε πραγματικό «αγκάθι» εξελίσσεται το ζήτημα της στέγης στην Ελλάδα.
Σε πραγματικό «αγκάθι» εξελίσσεται το ζήτημα της στέγης στην Ελλάδα, καθώς σε αντίθεση με άλλες χώρες της ευρωζώνης οι αξίες των κατοικιών παρουσιάζουν διψήφιο ποσοστό ανόδου από τις αρχές του 2023, άνω του 14%, με την πρώτη και βασική ειδοποιό διαφορά πλέον να εντοπίζεται στα παλαιότερα διαμερίσματα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Μάλιστα αίσθηση προκαλεί ότι για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία τα παλαιά σπίτια ανά την Ελλάδα ξεπερνούν σε αυξήσεις τα καινούρια, καταγράφοντας άνοδο τιμών άνω του 15,5%, μία τάση που ξεκίνησε από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς και συνεχίζεται ακόμη εντονότερα τους πρώτους μήνες του 2023.
Ακόμη μια παράμετρος, που προκύπτει πλέον εμφανώς, αυτή τη φορά από τις δημοσιευμένες αγγελίες, είναι το γεγονός ότι οι αυξήσεις τιμών και οι προσδοκίες των ιδιοκτητών είναι τώρα μεγαλύτερες στις άλλοτε πιο φθηνές και προσιτές περιοχές της Αττικής. Στη Δυτική Αττική και τα προάστια του Πειραιά η άνοδος που καταγράφεται μέσα στο β’ τρίμηνο του 2023 με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο αγγελιών Spitogatos (www.spitogatos.gr) «τρέχει» με ρυθμούς υψηλότερους, σε αμφότερες τις περιπτώσεις, με πάνω από 14% έναντι του 2022 και φαίνεται ότι έπεται συνέχεια με το δεδομένο και της χαμηλότερης βάσης εκκίνησης των τιμών σε αυτές τις περιοχές.
Ποιες είναι οι αιτίες
Ως προς τις αιτίες της κατακόρυφης αύξησης των τιμών η πρώτη βασική διαπίστωση έρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία υποστηρίζει ότι γενικότερα η χαμηλή προσφορά σύγχρονων ακινήτων οδηγεί σταδιακά στη διάχυση των αυξήσεων των τιμών προς ακίνητα χαμηλότερων προδιαγραφών, τεχνικών και ηλικιακών. Από την πλευρά τους, οι μεσίτες προσθέτουν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις στα παλαιά σπίτια δεν ανταποκρίνονται στο λεγόμενο «value for money» και διαμερίσματα 40-50 ετών βγαίνουν στην αγορά σαν να ήταν καινούρια.
Κύκλοι μάλιστα του real estate συμπληρώνουν πως στην αγορά ακινήτων και παρά τη σταδιακή επάνοδο νέων κατασκευών εξακολουθεί να καταγράφεται ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο εντοπίζεται στο χαμηλότερο διαθέσιμο κεφάλαιο για αγορά σπιτιού αυτή τη στιγμή από τον μέσο Έλληνα αγοραστή, συμπαρασύροντας έτσι τη ζήτηση για τα παλαιότερα σπίτια, που είναι σαφώς πιο προσιτά σε σύγκριση με τα καινούρια.
Πηγή: capital.gr, protothema.gr