Ψηφιακό σαφάρι στους οδηγούς: Ποιοι κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα

Περισσότερα από 400.000 οχήματα εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν είτε ανασφάλιστα, είτε με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, είτε χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί όσο συνεχίζονται οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, έχουν ήδη σταλεί ειδοποιήσεις σε περίπου 400.000 ιδιοκτήτες οχημάτων, ενώ τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί φτάνουν συνολικά τα 110 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε, πρόκειται μόνο για το πρώτο κύμα ελέγχων, καθώς θα ακολουθήσουν και νέες διασταυρώσεις.
Το νέο σύστημα λειτουργεί πλέον αυτόματα, με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων, χωρίς να απαιτείται έλεγχος στον δρόμο από την Τροχαία. Από το 2026 οι έλεγχοι θα γίνονται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, ενώ οι πολίτες θα ενημερώνονται μέσω του Gov.gr Wallet για τυχόν εκκρεμότητες.
Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, με το πρόστιμο να φτάνει τα 400 ευρώ. Για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, η επιβάρυνση θα ισούται με το ποσό των τελών που οφείλονται.
Παράλληλα, επεκτείνεται και το δίκτυο των «έξυπνων» καμερών τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες καταγράφουν παραβάσεις του ΚΟΚ και διασταυρώνουν στοιχεία για ασφάλεια, ΚΤΕΟ, τέλη κυκλοφορίας και Δακτύλιο. Οι πρώτες κάμερες στην Αττική κατέγραψαν χιλιάδες παραβάσεις μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ έως το τέλος του 2026 αναμένεται να λειτουργούν τουλάχιστον 1.000 κάμερες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.
Οι αρχές προειδοποιούν επίσης τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με ύποπτα μηνύματα SMS ή email που εμφανίζονται ως δήθεν ειδοποιήσεις για πρόστιμα, καθώς η επίσημη ενημέρωση γίνεται μόνο μέσω της ψηφιακής θυρίδας του Gov.gr.
- 41 λεπτά πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια
- 1 ώρα πριν Δεν σε παίρνει ο ύπνος; 7 πρακτικές που βοηθούν
- 2 ώρες πριν Σήμερα η κηδεία του Νάσου Αθανασίου- Πότε και πού θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία















