Πρότυπα, Πειραματικά και Ωνάσεια Σχολεία: Αυξημένος ανταγωνισμός και νέο ρεκόρ αιτήσεων

Πρότυπα, Πειραματικά και Ωνάσεια Σχολεία: Αυξημένος ανταγωνισμός και νέο ρεκόρ αιτήσεων

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διεκδίκηση μιας θέσης στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, αλλά και στα Δημόσια Ωνάσεια, έχει ήδη ξεκινήσει.

Μαθητές και γονείς μπαίνουν σε τροχιά προετοιμασίας, καθώς οι εξετάσεις και οι κληρώσεις θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 24 έως 26 Απριλίου, σε μια διαδικασία που αναμένεται να συγκεντρώσει αριθμό-ρεκόρ αιτήσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ζήτηση αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Αφενός, το δίκτυο των σχολείων διευρύνεται σημαντικά και, αφετέρου, ολοένα και περισσότεροι γονείς αναζητούν εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές για τα παιδιά τους.

Μάλιστα, από τη νέα σχολική χρονιά στο υφιστάμενο δίκτυο προστίθενται οκτώ Δημόσια Ωνάσεια και εννέα Πειραματικά Σχολεία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 185 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα.

Πότε γίνονται εξετάσεις και κληρώσεις

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, η δημόσια κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24 Απριλίου.

Ακολουθούν, το Σάββατο 25 Απριλίου, τα τεστ δεξιοτήτων σε γλώσσα και μαθηματικά για την εισαγωγή στα Πρότυπα και Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία, ενώ την Κυριακή 26 Απριλίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι για τα Δημόσια Ωνάσεια.

Έτσι, μέσα σε τρεις ημέρες θα κριθούν χιλιάδες θέσεις για το νέο σχολικό έτος, σε μια διαδικασία που κάθε χρόνο συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον.

Σταθερή άνοδος στις αιτήσεις

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας εκτιμούν ότι και φέτος οι αιτήσεις θα κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Άλλωστε, τα στοιχεία των προηγούμενων ετών δείχνουν ξεκάθαρα ανοδική τάση.

Μόνο πέρυσι κατατέθηκαν 24.817 αιτήσεις, με τον ανταγωνισμό να παραμένει ιδιαίτερα έντονος, ειδικά στα Πρότυπα Σχολεία.

Ενδεικτικά:

  • Στα Πρότυπα Σχολεία καταγράφηκαν χιλιάδες αιτήσεις για περιορισμένες θέσεις, με ποσοστό επιτυχίας κάτω του 20%.
  • Τα Δημόσια Ωνάσεια, που λειτούργησαν για πρώτη φορά, συγκέντρωσαν έντονο ενδιαφέρον.
  • Στα Πειραματικά Σχολεία, η εισαγωγή μέσω κλήρωσης εξακολουθεί να προσελκύει οικογένειες που αναζητούν σταθερή εκπαιδευτική πορεία από το δημοτικό έως το λύκειο.

Πρότυπα ή Πειραματικά; Οι βασικές διαφορές

Τα Πειραματικά Σχολεία λειτουργούν ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και η εισαγωγή γίνεται αποκλειστικά με κλήρωση. Οι μαθητές συνεχίζουν χωρίς νέες εξετάσεις στο συνδεδεμένο γυμνάσιο και λύκειο.

Αντίθετα, τα Πρότυπα Σχολεία αφορούν μόνο γυμνάσια και λύκεια, ενώ η εισαγωγή γίνεται μέσω εξετάσεων στην Α’ Γυμνασίου ή στην Α’ Λυκείου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Πρόκειται για επιλογές με διαφορετική φιλοσοφία, αλλά κοινό παρονομαστή τον αυξημένο ανταγωνισμό.

Νέος εκπαιδευτικός «χάρτης» και αντιδράσεις

Η επέκταση του δικτύου με νέα Πειραματικά και Ωνάσεια Σχολεία σε περιοχές όπως το Αιγάλεω, το Ηράκλειο Κρήτης, η Ρόδος και ο Πύργος Ηλείας αλλάζει τον εκπαιδευτικό χάρτη.

Παράλληλα, ωστόσο, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις, καθώς σε ορισμένες περιοχές γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν επιφυλάξεις ή διαμαρτυρίες για τις τελικές αποφάσεις χωροθέτησης.

Πόσο κοστίζει η προετοιμασία

Καθοριστικό ρόλο παίζει και το κόστος προετοιμασίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα φροντιστηριακά προγράμματα για υποψήφιους μαθητές κοστίζουν 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων προσομοιώσεων εξετάσεων.

Αν η προετοιμασία ξεκινήσει από νωρίς –συχνά από τη ΣΤ’ Δημοτικού– το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 2.000 ευρώ έως τον Μάιο.

Παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξεταστέα ύλη και οι μαθητές αξιολογούνται σε γνώσεις που ήδη διδάχθηκαν στο σχολείο, ο ανταγωνισμός ωθεί πολλές οικογένειες σε πρόσθετη υποστήριξη, με ιδιαίτερα μαθήματα που κυμαίνονται στα 15-20 ευρώ την ώρα.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr