Πρόταση για... εργασία ανηλίκων σε ξενοδοχεία!
Από την αποϊδρυματοποίηση στα «φτηνά εργατικά χέρια»…
Σε μείζον πολιτικό θέμα, με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις, ανάγεται η πρόταση του υπουργείου Εργασίας να υπάρξει συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), ώστε να εργάζονται σε τουριστικές μονάδες, ανήλικα παιδιά άνω των 16 ετών που διαβιούν σε ιδρύματα. Η αντίδραση υπήρξε όχι μόνο από το σωματείο των εργαζομένων στον κλάδο (ΠΟΕΕΤ), αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν λόγο για «απαράδεκτη επιλογή» καθώς ενισχύεται η φθηνή εργασία στον τουριστικό κλάδο».
Η πρόταση που έγινε από την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου αφορά περίπου 60 παιδιά αυτής της κατηγορίας, τα οποία ζουν σε ιδρύματα σε όλη τη χώρα. Επίσης, η πρόταση αυτή συνοδεύτηκε από την ιδέα να προωθηθεί και η απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Η ΠΟΕΕΤ κάνει λόγο μέχρι και για νομική οδό που θα ακολουθήσει, εάν προχωρήσει αυτή η ιδέα. «Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά», τονίζει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, άρα η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο. Μάλιστα, οι τομεάρχες Εργασίας (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου), Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Θεανώ Φωτίου) και Τουρισμού (Κατερίνα Νοτοπούλου), με κοινή τους δήλωση χαρακτηρίζουν απαράδεκτο, «το κράτος που έχει την ευθύνη των παιδιών σε ιδρύματα να στερεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να τα χρησιμοποιεί για να μειώσει το μισθολογικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πρόκειται για αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης».
Η πλευρά του υπουργείου Εργασίας επιμένει ότι ο στόχος δεν είναι άλλος από το να επιτευχθεί η αποϊδρυματοποίηση αυτών των παιδιών, που όλη τους τη ζωή την έχουν περάσει σε ένα ίδρυμα και δεν έχουν οικογένεια. Τονίζει ότι η δημιουργία προγραμμάτων για ένταξη στην κοινωνία, εφήβων 16-18 ετών που ζουν σε Ιδρύματα, είναι απαραίτητη. Γίνεται λόγος για κατάρτιση προγραμμάτων μαθητείας ώστε να ενταχθούν ομαλά στο χώρο εργασίας που επιθυμούν. Προσθέτει δε ότι, υπάρχει ήδη νομικό πλαίσιο αυστηρό το οποίο, ορίζει επακριβώς τη μερική απασχόληση ανηλίκων. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να το σεβαστούν.
Όμως, οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα συνοδεύουν ένα τέτοιο μέτρο, είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την κατάληξή του. Άλλωστε, η ιδέα αυτή έχει «στον πυρήνα» της μικρά, ανήλικα και απροστάτευτα παιδιά, που οφείλει η Πολιτεία να στηρίζει και να προστατεύει. Είναι άγνωστο εάν κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί στις… λάντζες των ξενοδοχείων…