Προκαταβολή επικουρικής σύνταξης 2023: Πότε η καταβολή

Στα ΑΤΜ 37.000 δικαιούχοι

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης 2023 μαζί με τα αναδρομικά σε περίπου 37.000 δικαιούχους.

Πόσο είναι η προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης

Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος και στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Για την λήψη της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης δεν απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου.

Η μη χορήγηση της προκαταβολής σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ θα οφείλεται στους εξής λόγους:

  • Οι ενδιαφερόμενοι, δεν πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις λήψης της προκαταβολής (τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης κ.λπ.)
  • Οι αιτήσεις λήψης επικουρικής έχουν ορισμένα νομικά ή τεχνικά προβλήματα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλισμένους για να αντιμετωπιστούν.
  • Έχουν εκδοθεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου οι οριστικές επικουρικές συντάξεις τους και οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα τις λάβουν το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου μαζί με τα αναδρομικά που τους αναλογούν.

Πληρωμές και επιδομάτων

Παράλληλα από σήμερα Δευτέρα 13 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 πρόκειται να πληρωθούν από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ τα προγραμματισμένα επιδόματα σε 102.000 δικαιούχους.

Συγκεκριμένα από τον e-ΕΦΚΑ  θα καταβληθούν:

  •      16 εκατ. ευρώ σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ
  •      238.224 ευρώ σε 223 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα του τ. ΟΑΕΕ  (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

Από τη ΔΥΠΑ  θα πιστωθούν τουλάχιστον 64 εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 100.000 δικαιούχων για επιδόματα, προγράμματα απασχόλησης και επιδοτούμενη άδεια μητρότητας, ως εξής:

  •      30 εκατ. ευρώ σε  73.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
  •      23 εκατ. ευρώ σε 13.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
  •      1,5 ευρώ σε 2.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας
  •      10 εκατ. ευρώ σε 13.000 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (πληρωμή εισφορών σε φορείς)
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram