Αυξήσεις, τώρα, σε επιδόματα, παροχές

Ειδήσεις
Αυξήσεις, τώρα, σε επιδόματα, παροχές
Τι αλλάζει από το τέλος Ιανουαρίου, λόγω της αναμόρφωσης του κατώτατου μισθού
υπουργείο Εργασίας
10/01/2019 | 06:00

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί το ακριβές πόσο της αύξησης του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ''ALPHΑ''.

Όπως ξεκαθάρισε, «η διαδικασία βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της» ενώ επεσήμανε ότι «η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει καταθέσει την εξαιρετικά τεκμηριωμένη πρότασή της για αύξηση με εύρος από 5% έως 10%». 

Στο ''στόχαστρο'' του υπουργείου είναι η κατάργηση του υποκατώτατου για νέους έως 25 ετών, οι οποίοι θα δουν αύξηση τόσο στις αποδοχές τους, όσο και σε μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό όπως:

  • Το επίδομα ανεργίας
  • Η παροχή μητρότητας
  • Το εποχικό επίδομα
  • Η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών και μαθητών

Μείωση εισφορών

Για τη μείωση των εισφορών των μη μισθωτών και το νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών που σχεδιάζει το υπ. Εργασίας η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «προχωρήσαμε σε ουσιαστική μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, της τάξης του 33%. Την ελάφρυνση αυτή θα δουν ήδη με τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Ιανουαρίου. Το αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε σε ένα σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα ανακουφίσει ουσιαστικά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες». 

Το σχήμα θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής, ''κούρεμα'' των προσαυξήσεων, και έως 120 δόσεις. Η μέση μείωση της οφειλής θα είναι 70%.

Με τον τρόπο αυτό οι επαγγελματίες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης αλλά και πολλοί άλλοι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη λόγω των χρεών τους θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη ρυθμίζοντας παράλληλα την οφειλή τους.