Επιδόματα: Τέλος η ''χαρτούρα'' - Ευκολότερα η καταβολή για ΚΕΑ, κοινωνικό μέρισμα, Α21 ΟΠΕΚΑ

Ειδήσεις
Επιδόματα: Τέλος η ''χαρτούρα'' - Ευκολότερα η καταβολή για ΚΕΑ, κοινωνικό μέρισμα, Α21 ΟΠΕΚΑ
Ποιες πληρωμές θα γίνονται μέσω της νέας πλατφόρμας - Ευνοϊκή απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής (Έγγραφο)
επίδομα, καταβολή, δικαιούχοι, εποχικό επίδομα
25/10/2019 | 09:42

Άμεση λύση στο χρονίζον πρόβλημα της γραφειοκρατίας και της συγκέντρωσης όλων των δικαιολογητικών για την χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων επιδιώκει να δώσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Μέσω απόφασης του αρμόδιου υπουργού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, ρυθμίζεται η εύκολη διακίνηση εγγράφων από τη μία υπηρεσία του δημοσίου τομέα στην άλλη μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, ώστε οι ίδιοι να μη χρειάζεται να προσκομίζουν κανένα δικαιολογητικό, όταν κάνουν την αίτησή τους για τη χορήγηση κάποιου επιδόματος.

Το Κέντρο Διαλειτουργικότητας αποτελεί πλέον τη βασική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, διαφυλάσσοντας τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται ένα κανάλι, μέσω του οποίου κάθε δημόσια υπηρεσία θα μπορεί να λαμβάνει δεδομένα που αφορούν τα στοιχεία ενός πολίτη από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, έτσι ώστε να μη χρειάζεται ο πολίτης να τα προσκομίζει. Τα δεδομένα που θα λαμβάνουν οι υπηρεσίες θα είναι αποκλειστικά και μόνο στοιχεία, στα οποία είναι απαραίτητο να έχουν πρόσβαση προκειμένου να ανταποκριθούν στο αίτημα του πολίτη.

Ευκολότερα το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)

Ως παράδειγμα για την ευνοική απόφαση, στελέχη του υπ. Ψηφιακής Πολιτκής τονίζουν ότι ενώ μέχρι τώρα για παροχές σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών όπως οι ρυθμίσεις του ΚΟΤ προβλεπόταν η εξέταση μίας σειράς από κριτήρια (ετήσιο εισόδημα, κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ, δήλωση οικογενειακής κατάστασης κ.λπ.) πλέον οι φορείς θα συνδέονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και δεν θα χρειάζεται καν να στέλνει ο ένας στον άλλον τα στοιχεία του πολίτη, αλλά μόνο την πληροφορία αν είναι δικαιούχος.

Μεταξύ άλλων, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας αναμένεται να καταβάλλονται:

Προς το παρόν στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας είναι διαθέσιμες υπηρεσίες, όπως το e-Παράβολο, η ταυτοποίηση στοιχείων πολιτών, η υπηρεσία στοιχείων κατόχου οχήματος, η υπηρεσία διάθεσης στοιχείων Δελτίου Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ), αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, αλλά και πιστοποίηση βασικών στοιχείων ακινήτων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο, «καθίσταται ευκολότερη και ταχύτερη η διαδικασία αναζήτησης και εντοπισμού μιας πληροφορίας για την επιτυχή διεκπεραίωση του αιτήματος ενός πολίτη ή μιας επιχείρησης από έναν ή περισσότερους φορείς του Δημοσίου. Οι πολίτες θα μπορούν ευκολότερα και ταχύτερα να μαθαίνουν αν είναι δικαιούχοι ενός κοινωνικού επιδόματος ή αν δικαιούνται μια υπηρεσία χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών, καθώς οι απαιτούμενες πληροφορίες, και μόνο αυτές, θα αντλούνται αυτόματα μεταξύ των αρμόδιων φορέων».

Πατήστε το κουμπί «Δείτε το έγγραφο» για να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση.

URL
Δείτε το έγγραφο
https://mindigital.gr/archives/836