Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως 170 ευρώ από φέτος

Ειδήσεις
Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως 170 ευρώ από φέτος
Έως 680 ευρώ αναδρομικά στους λογαριασμούς των ωφελούμενων
Συμβούλιο της Επικρατείας, ΣτΕ, συντάξεις
Μιχάλης Τσιλιβάκος
04/11/2019 | 12:22

Αυξήσεις θα αρχίσουν να βλέπουν από φέτος στον λογαριασμό τους οι συνταξιούχοι που έχουν από 30 και άνω έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και το ''σκαλί'' που της δίνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, πρόκειται να αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης και να ανεβούν προς τα πάνω οι συντάξεις σε σχέση με την αύξηση του μισθού και τα έτη ασφάλισης.

Σημειώνεται ότι οι τροποποιήσεις αναμένεται να αγγίζουν όσους έχουν από 30 και άνω έτη ασφάλισης. Άμεσα ωφελημένοι θα είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου του 2016 με το Νόμο 4387, καθώς με βάση τα σενάρια που εξετάζονται σε μελέτη του υπουργείου Εργασίας, θα κερδίσουν από 35 ως και 170 ευρώ τα μήνα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Κερδισμένοι είτε με αύξηση σύνταξης είτε με μείωση και μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς βγαίνουν και 2 εκατ. παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από το Νόμο 4387/2016) διότι οι συντάξεις τους θα επανυπολογιστούν ξανά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και θα πάρουν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που έβγαλε ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου που καταργούνται με την απόφαση του ΣτΕ. Και για τους νέους αλλά και για τους παλαιούς συνταξιούχους οι αυξήσεις θα έρχονταν από την 1η/1/2013 και μετά, αλλά με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου οι αδικίες στις συντάξεις διορθώνονται με αυξήσεις από φέτος

Η όποια θετική μεταβολή στις συντάξεις θα μετράει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019. Αυτά σημαίνει ότι αν ο νέος νόμος ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2020, οι αυξήσεις για όσους τις δικαιούνται θα δοθούν με αναδρομικά 4 μηνών, δηλαδή από τις συντάξεις μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.