ΟΑΕΔ - Κοινωφελής: Πώς διατηρούνται 10.705 θέσεις εργασίας

Ειδήσεις
ΟΑΕΔ - Κοινωφελής: Πώς διατηρούνται 10.705 θέσεις εργασίας
Τα ''κέρδη'' για τους ωφελούμενους
ΟΑΕΔ
22/03/2019 | 09:36

Δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο η απόφαση (ΚΥΑ) για την παράταση του προγράμματος 5.066 θέσεων στην αντιπυρική προστασία των δασών της χώρας.

Με την απόφαση αυτή, επιβεβαιώνεται πλήρως (1/2) το workenter για την πρόθεση των αρμόδιων υπουργείων να παρατείνουν την ισχύ της δράσης, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για νέες παρατάσεις προγραμμάτων, που αφορούν δομές προσφύγων, υγείας κ.α.

Πού και πώς οι παρατάσεις

Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του νόμου 4597/2019 παρέχουν δυνατότητα παράτασης (και) στη δράση «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε Δήμους και Υπηρεσίες Α’ υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών - Β’ κύκλος», με το σκεπτικό ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τα υπ. Εργασίας και Υγείας έχουν εφαρμόσει ήδη τέτοιο σκεπτικό, καθώς έχουν υπογράψει κοινή υπουργική απόφαση για την παράταση στις συμβάσεις 4.000 ανέργων του ΟΑΕΔ, σε νοσοκομεία και φορείς υγείας.

Σχετικά με την αντιπυρική προστασία, οι 5.066 ωφελούμενοι της δράσης θα παραμείνουν για 8+8 μήνες στο πρόγραμμα και μετά τη λήξη του. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως ΥΕ Εργάτες – Εργάτριες στο πρόγραμμα, θα ασφαλίζονται εφεξής στον κωδικό ασφάλισης ΕΦΚΑ 651120 (δασεργάτες ειδικευμένοι αναδάσωσης, φυτωρίων δασικών δένδρων κλπ., εκτιμητές, παραλήπτες ξυλείας σε δάση, επόπτες δασών, καλλιεργητές ιτέας, λυγαριάς κλπ., καλλιεργητές φυτωρίων δασικών και χριστουγεννιάτικων δένδρων, ρητινοσυλλέκτες) με παράλληλη αναδρομική διόρθωση του κωδικού ασφάλισής τους.

Όλες οι αποδοχές στα παρατεινόμενα προγράμματα κοινωφελούς του ΟΑΕΔ, θα αυξηθούν σύμφωνα με το νέο νομοθετημένο κατώτατο μισθό (650 ευρώ μικτά) και θα καταβληθούν αναδρομικά από 1/2/2019.