Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ): Έως πότε οι αιτήσεις - Πώς θα αποφύγετε τις ''παγίδες''

Ειδήσεις
Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ): Έως πότε οι αιτήσεις - Πώς θα αποφύγετε τις ''παγίδες''
Τα συνηθέστερα λάθη και οι κατηγορίες δικαιούχων που θα λάβουν νέα ενημέρωση
κοινωνικό τιμολόγιο
24/09/2019 | 09:02

Πάνω από 240.000 καταγεγραμμένες αιτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) έχει ''φορτώσει'' στο ηλεκτρονικό της σύστημα η ΗΔΙΚΑ από την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, όσοι πολίτες επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση δικαιούχου ΚΟΤ - Β (κριτήρια αντίστοιχα του Κοινωνικού Μερίσματος) μπορούν να καταθέτουν δηλώσεις έως και τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Τονίζεται ότι η διαδικασία άρχισε από την περασμένη Παρασκευή, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης για τα οικονομικά στοιχεία του 2018.

Τα... συνηθέστερα λάθη στις αιτήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 23.000 περίπου αιτήσεις έχουν απορριφθεί μέχρι το τελευταίο στάδιο αξιολόγησης. Τα συνηθέστερα λάθη στις δηλώσεις αφορούν:

  • Αιτήσεις που είχαν αρχικώς εγκριθεί αλλά στο δεύτερο στάδιο απορρίφθηκαν και αυτό γιατί με τα νέα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του 2018 εμφανίζονταν με μεγαλύτερο εισόδημα
  • 12.000 δηλώσεις, οι οποίες παρότι δεν είχαν περάσει με τα στοιχεία του 2017, το επόμενο έτος είχαν μικρότερο εισόδημα και έτσι πήραν το πράσινο φως. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, αναμένεται να αποσταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όσους υποψήφιους δικαιούχους έχει αλλάξει το αποτέλεσμα της προσωρινής εκκαθάρισης της αίτησής τους μετά την εκκαθάριση με τα οικονομικά στοιχεία του 2018

Παράλληλα, για τις περιπτώσεις μη εκκαθαρισμένων αιτήσεων ΚΟΤ-Β λόγω ελλιπών στοιχείων, οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα ενημερωθούν από την εφαρμογή με σχετικό μήνυμα, προκειμένου να υποβάλουν νέα αίτηση, ώστε να συμπληρώσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία της αίτησης. Οπως προκύπτει, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 20.000 καταναλωτές.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ-Α) υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ/MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.

Στη δεύτερη (ΚΟΤ-Β) υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη Κοινωνικού Μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί το 35%.