Επίδομα γέννας: Έρχεται χωρίς αιτήσεις από την Πρωτοχρονιά - Κριτήρια, δικαιούχοι

Ειδήσεις
Επίδομα γέννας: Έρχεται χωρίς αιτήσεις από την Πρωτοχρονιά - Κριτήρια, δικαιούχοι
Απλοποιημένες διαδικασίες και ''ανοιχτά'' εισοδηματικά όρια
μητέρα, ψώνια, αγορές, μωρό, σούπερ μάρκετ
27/12/2019 | 10:53

Αυτόματα θα πραγματοποιείται η πληρωμή στους λογαριασμούς των δικαιούχων για το επίδομα γέννας που θα αρχίσει να καταβάλλεται σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα από 1η Ιανουαρίου 2020.

Χθες κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την χορήγηση επιδόματος γέννας, μέτρο που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Έτσι, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αυτόματη πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων που αποκτούν παιδιά από 1.1.2020 του επιδόματος γέννας.

«Το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό, ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εισοδηματικά κριτήρια - 4.000 ευρώ για δίδυμα

Για το επίδομα γέννησης τα εισοδηματικά κριτήρια θα φτάνουν τα 70.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι θα εξαιρεθούν οι πολύ πλούσιοι, καθώς πρόκειται για μέτρο δημογραφικής πολιτικής.

Τα 2.000 ευρώ θα καταβάλλονται για κάθε παιδί σε δύο δόσεις, 1.000 ευρώ μόλις γεννηθεί το παιδί και άλλα 1.000 ευρώ μετά από έξι μήνες.

Το μέτρο θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να προβλέπει απλοποιημένες διαδικασίες για τη χορήγηση του επιδόματος και ευρύ κύκλο δικαιούχων μέσω των υψηλών εισοδηματικών κριτηρτίων.

Προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της ή του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος, καθώς και της σχετικώς εκδοθείσας Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου.

Σε περίπτωση έγγαμων ή όσων έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον υποβάλλεται ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, απαιτείται και από τους δύο συζύγους η υποβολή των κατά τα ανωτέρω φορολογικών δηλώσεων και των αντίστοιχων Πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου.

Αν ο δικαιούχος δεν υπείχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος λόγω της ιδιότητάς του ως εξαρτώμενου μέλους της οικογένειάς του, υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος των γονέων του και η στοιχούσα προς αυτήν Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου.

Αν η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος υποβληθεί σε ημερομηνία που προηγείται της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους που προηγείται του έτους της γέννησης και εφόσον η δήλωση αυτή δεν έχει ήδη υποβληθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, για τη χορήγηση του επιδόματος υποβάλλεται η δήλωση και η βάσει της δήλωσης αυτής εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους που προηγείται του προηγούμενου της γέννησης του παιδιού φορολογικού έτους.