Επίδομα γέννας: 2.000 ευρώ με ΑΜΚΑ και δήλωση γέννησης από το μαιευτήριο (ΦΕΚ)

Ειδήσεις
Επίδομα γέννας: 2.000 ευρώ με ΑΜΚΑ και δήλωση γέννησης από το μαιευτήριο (ΦΕΚ)
Απαραίτητα κριτήρια η η απόδοση Αριθμού Μητρώου και η ασφάλιση του νεογνού για την χορήγηση του επιδόματος - Ολόκληρη η απόφαση (pdf)
νεογνό, μωρό, γέννηση, μαιευτήριο
Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και για τις γεννήσεις
Μιχάλης Τσιλιβάκος
11/02/2020 | 11:59

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας καταβολής του επιδόματος γέννας από τον ΟΠΕΚΑ και την πλατφόρμα epidomagennisis.gr

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας η πρώτη δόση, ύψους 1000 ευρώ για κάθε δικαιούχο, θα καταβληθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου.

Απόφαση για νέα ληξιαρχική πράξη γέννησης και ΑΜΚΑ νεογνού - Κριτήριο για το επίδομα γέννας

Απαραίτητο κριτήριο για το επίδομα γέννας θα είναι η ληξιαρχική πράξη γέννησης. Κατά τη διαδικασία θα απαιτούνται το όνομα, το επώνυμο, η εγγραφή στον δήμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και εφόσον υφίσταται ο Φορέας Ασφάλισης του νεογνού.

Σήμερα Τρίτη (11/2) δημοσιεύθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο η ΚΥΑ με την οποία επεξηγείται η διαδικασία δήλωσης γέννησης, η απόδοση AMΚΑ, η ασφάλιση του νεογνού, η αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης, καθώς και η αποτύπωση των απαραίτητων τεχνικών λεπτομερειών για την εφαρμογή της.

Στην ψηφιακή δήλωση γέννησης καταχωρίζονται τα στοιχεία των υπόχρεων ως εξής:

  1. Η συγκατάθεση των υπόχρεων για την λήψη φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων δεδομένων τους που τηρούνται σε μητρώα του Δημοσίου
  2. Υπεύθυνη δήλωση
  3.  Στοιχεία επικοινωνίας των υπόχρεων
  4. ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, όπου δικαιούχος ή συνδικαιούχος είναι η μητέρα
  5. Αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης

Ο Ληξίαρχος καταρτίζει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Τα στοιχεία της δήλωσης γέννησης που απαιτούνται για την ληξιαρχική πράξη γέννησης αντλούνται μέσω του συστήματος.

Κατά την οριστικοποίηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης από το αρμόδιο ληξιαρχείο αποδίδεται ΑΜΚΑ στο νεογνό.

Πατήστε το κουμπί «Δείτε το έγγραφο» για να διαβάσετε ολόκληρη την απόφαση της ΗΔΙΚΑ.

Αρχείο
Δείτε το έγγραφο
PDF icon
dilosi_gennisis.pdf