Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: "Πρόοδος με την Ελλάδα για τα Γλυπτά, απέχουμε από συμφωνία"
Αλλαγή διαχείρισης του ζητήματος από την βρετανική κυβέρνηση
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμορν, είπε πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά, αλλά ότι μένει υπάρχει ακόμη «απόσταση» από το να συναφθεί «οποιαδήποτε συμφωνία».
Η αναφορά αυτή από τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου έγινε στο εβδομαδιαίο podcast «Political Currency», το οποίο συμπαρουσιάζει με τον Εντ Μπολς
«Επιδιώκουμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάποια ρύθμιση ώστε κάποια στιγμή κάποια από τα Γλυπτά (του Παρθενώνα) να βρεθούν στην Αθήνα, εκεί όπου φυσικά ήταν η αρχική τους θέση. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα μας δανείσει κάποιους από τους (αρχαιολογικούς) θησαυρούς της».
Ο Όσμπορν αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Χαριτολογώντας, είπε πως θα βρισκόταν στο Λονδίνο «αν βρισκόμασταν κοντά στην κατάληξη συμφωνίας με την Ελλάδα».
Θύμισε πως αν το Μουσείο ήθελε απλά να επιστρέψει τα γλυπτά, θα έπρεπε να αλλάξει νόμος του 1963 που απαγορεύει τη μόνιμη απομάκρυνση εκθεμάτων του. «Δεν θα μπορούσαμε, ακόμα και αν το θέλαμε, που δεν το θέλουμε, απλώς να τα στείλουμε πίσω», τόνισε.
Σημείωσε πως «έχουμε τη δυνατότητα να δανείζουμε αντικείμενα». Χαρακτήρισε περίεργο το ότι «δεν δανείζουμε πιο συχνά στην Ελλάδα, δεδομένης της ιστορίας μας και των δεσμών μας».
Ο ίδιος επεσήμανε τη διαφορετική στάση της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα. «Ο (πρωθυπουργός) Κιρ Στάρμερ έχει πει πως είναι ένα ζήτημα που επαφίεται στη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου, που αποφασίζει ανεξάρτητα από την κυβέρνηση».
Η στάση είναι πολύ διαφορετική από αυτή του «Ρίσι Σούνακ, ο οποίος αρνήθηκε να δει τον Έλληνα πρωθυπουργό», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος που πέρυσι ο Σούνακ ακύρωσε τελευταία στιγμή τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Μου φαίνεται πολύ πιο λογικός και διπλωματικός τρόπος για να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.