"Πράσινο φως" για 7.259 νέες θέσεις (ακόμη και) με απολυτήριο Δημοτικού

Ποιες ειδικότητες ζητούνται
Ενισχύεται με προσωπικό ο τομέας καθαριότητας στα σχολεία

Ομόφωνη έγκριση για 7.259 συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), δόθηκε από το Yπουργικό Sυμβούλιο κατά τη διάρκεια της τελευταίας του συνεδρίασης.

Από το προσωπικό ΙΔΟΧ η μερίδα του λέοντος δηλαδή οι 7.259 θέσεις, προορίζονται για καθαρίστριες. Θέσεις που  συμπεριλαμβάνονται στις συνολικά 22.344 θέσεις ΙΔΟΧ για το 2023.

Οικονομική ενίσχυση για την καθαριότητά στα σχολεία 

Παράλληλα το υπ. Εσωτερικών ενισχύει άμεσα με 5 εκ. ευρώ τους δήμους όλης της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπλέον ανάγκες που δημιουργήθηκαν στον τομέα της καθαριότητας των σχολικών κτηρίων με την επέκταση του ωραρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στη πλειοψηφία τους οι δήμαρχοι είχαν επισημάνει ότι απαιτείται ενίσχυση σε χρήματα και σε προσωπικό καθαριότητας καθώς ο αριθμός των εργαζομένων που προσλήφθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες καθορίστηκε με βάση τα δεδομένα της περσινής σχολικής χρονιάς.

Το ίδιο θέμα έχει τεθεί και στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως πρόσφατα ανέδειξε το workenter.gr (δείτε ΕΔΩ).

«Η επιμήκυνση του ωραρίου, σημείωναν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης,  σημαίνει αύξηση της φροντίδας, δηλαδή περισσότερη καθαριότητα, άρα περισσότερες καθαρίστριες, περισσότερα υλικά, περισσότερα χρήματα. Αυτό θα έπρεπε, οι αρμόδιοι, να το έχουν προβλέψει. Το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότησε σε ώρες και χρήματα τους δήμους για να κάνουν τις προσλήψεις με βάση τα στοιχεία από το σχολικό έτος 2021-22. Τώρα που επιμηκύνεται το ωράριο θα πρέπει να λάβουν υπόψη και αυτό, συνυπολογίζοντας και τα υγειονομικά μέτρα για τον covid που θα πρέπει να λάβουμε.

Στους ΟΤΑ οι αποφάσεις για τις προσλήψεις

Η επιπλέον οικονομική ενίσχυση των δήμων με 5 εκ. ευρώ επιβάλλει στις δημοτικές αρχές να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις ή αν θα αυξήσουν ώρες στο ήδη υπάρχον προσωπικό καθαριότητας. Η απόφαση είναι αποκλειστικά και μόνο στα "δικά τους χέρια".

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram