Πότε συμφέρει να βγεις στη σύνταξη; Τα μυστικά του ΕΦΚΑ

Πότε συμφέρει να βγεις στη σύνταξη; Τα μυστικά του ΕΦΚΑ

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΕΦΚΑ αλλά και τις πρόσφατες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι που συμπληρώνουν τα ελάχιστα όρια συνταξιοδότησης είναι εκείνοι που ωφελούνται περισσότερο.

Δεν είναι τυχαίο ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αναμένονται πάνω από 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ υπολογίζεται πως ένας στους τρεις νέους συνταξιούχους εξακολουθεί να εργάζεται – κυρίως γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το ασφαλιστικό σύστημα, αντίθετα, βρίσκεται σε δύσκολη θέση: χάνει έσοδα από εισφορές και καταβάλλει συντάξεις νωρίτερα. Παράλληλα, η ρητορική περί «στήριξης του Ασφαλιστικού» φαίνεται να προβάλλεται κυρίως όταν χρειάζονται περικοπές.

Τα κίνητρα για πρόωρη αποχώρηση είναι πολλαπλά:

  • Από τα 35 έως τα 40 έτη ασφάλισης η ανταποδοτική σύνταξη αυξάνεται κατά 2,55% κατ’ έτος, ενώ πέρα από τα 40 μόλις κατά 0,5%.
  • Ο νέος συνταξιούχος μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς περικοπή στη σύνταξή του, που με 40 χρόνια ασφάλισης δεν πέφτει κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα.
  • Με μικρή επιβάρυνση (90€ τον μήνα) δικαιολογεί τα τεκμήρια διαβίωσης μέσω της σύνταξης, σε αντίθεση με άλλους επαγγελματίες που φορολογούνται για υψηλότερα εισοδήματα.
  • Επιπλέον χρόνος στην ασφάλιση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μικτή σύνταξη αλλά και σε δυσανάλογες κρατήσεις λόγω Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Έτσι, ένας εργαζόμενος με 2.000€ αποδοχές μπορεί να βρεθεί τελικά με μικρότερο καθαρό ποσό.
  • Στην επικουρική, με ποσοστά άνω του 18% σε 38–40 χρόνια ασφάλισης, οι συντάξεις ξεπερνούν τα 300€, ενεργοποιώντας δεύτερη ΕΑΣ.
  • Η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας επιτρέπει στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται να λαμβάνουν προσαύξηση χωρίς να επιβαρύνονται με εισφορές αλληλεγγύης.

Συνολικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ασφαλισμένοι έχουν περισσότερα να κερδίσουν εάν βγουν νωρίτερα στη σύνταξη και συνεχίσουν να εργάζονται, παρά αν παραμείνουν ενεργοί ασφαλισμένοι με την ελπίδα μιας μικρής μελλοντικής προσαύξησης.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr