Πώς γίνεται η παρακράτηση οφειλών έως 30.000 ευρώ από τη σύνταξη
Σε ισχύ βρίσκεται η διαδικασία συμψηφισμού οφειλών με τη σύνταξη για ασφαλισμένους που έχουν χρέη προς τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.
Με την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός παρακράτησης, προκειμένου να εξοφληθούν τα χρέη μέσω της καταβαλλόμενης σύνταξης.
Συγκεκριμένα:
Για οφειλές προς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ έως 30.000 ευρώ και προς ΟΓΑ έως 10.000 ευρώ, ξεκινά άμεσα η παρακράτηση.
Μέχρι η οφειλή να μειωθεί στις 20.000 ευρώ (για ΟΑΕΕ–ΕΤΑΑ) και στις 6.000 ευρώ (για ΟΓΑ), παρακρατείται το 40% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ ο συνταξιούχος λαμβάνει το υπόλοιπο 60%.
Όταν το χρέος περιοριστεί στα παραπάνω όρια (20.000 ευρώ και 6.000 ευρώ αντίστοιχα), το εναπομείναν ποσό εξοφλείται σε έως 60 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες παρακρατούνται από τη σύνταξη.
Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε ασφαλισμένους με υψηλές οφειλές, προβλέπει όμως αυξημένες κρατήσεις στα πρώτα στάδια, έως ότου το χρέος υποχωρήσει στα προβλεπόμενα επίπεδα.
- 2 ώρες πριν ΑΣΕΠ 5Κ/2026 και 6Κ/2026: Υποβολή δικαιολογητικών για 2.231 υποψηφίους
- 2 ώρες πριν Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι συνταξιούχοι μένουν εκτός
- 3 ώρες πριν Θρήνος για τον Γιώργο Μαζωνάκη: «Δεν γινόταν να μην έρθουμε»- Πάνω από 25.000 άνθρωποι για το τελευταίο αντίο








