Πόρισμα-Τέμπη: Δε λειτουργούσε τίποτα

Σημαντικές παραλείψεις και ευθύνες που οδήγησαν στο δυστύχημα των Τεμπών αποκαλύπτει το πόρισμα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αν η σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί το 2016 και είχαν εγκατασταθεί τα συστήματα ασφαλείας που προέβλεπε, το δυστύχημα πιθανότατα θα είχε αποφευχθεί.
- Δείτε σχετικά: Πόρισμα Τεμπών: Άγνωστο καύσιμο πίσω από την πύρινη σφαίρα
Οι βασικές διαπιστώσεις του πορίσματος
1. Εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου & έλλειψη προσωπικού
Το πόρισμα επισημαίνει ότι το ελληνικό κράτος έχει παραμελήσει τον σιδηρόδρομο, μη επενδύοντας επαρκώς στην ασφάλεια. Ειδικότερα, τα μνημόνια οδήγησαν σε σημαντική μείωση του προσωπικού, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την ασφάλεια των δρομολογίων.
Στοιχεία σύγκρισης με την Ε.Ε.:
- Στην Ε.Ε. υπάρχουν 2 εργαζόμενοι ανά χιλιόμετρο σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ στην Ελλάδα μόλις 0,5.
- Οι επενδύσεις στη συντήρηση των σιδηροδρόμων είναι 170.000€ ανά χιλιόμετρο το χρόνο στην Ε.Ε., ενώ στην Ελλάδα ήταν μόλις 20.000€ το 2020.
- Η έλλειψη προσωπικού στον ΟΣΕ οδήγησε σε προβλήματα, όπως η ανεπαρκής εκπαίδευση των σταθμαρχών και η απουσία μηχανισμού παρακολούθησης της απόδοσής τους. Το προσωπικό δούλευε με μόλις 2 ρεπό τον μήνα, κάτι που επηρέασε την ικανότητά τους να εκτελούν κρίσιμα καθήκοντα με ασφάλεια.
2. Τα λάθη του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού
Το πόρισμα εντοπίζει ανθρώπινα λάθη που συνέβαλαν στο δυστύχημα: 🔹 Ο σταθμάρχης Λάρισας δεν χρησιμοποίησε την αυτόματη χάραξη και άφησε τη διαγώνιο 118 ενεργοποιημένη, οδηγώντας τη σύγκρουση.
- Ο μηχανοδηγός έπρεπε να επαναλάβει την εντολή που έλαβε και να ελέγξει τη διαδρομή. Όταν αντίκρισε τα κλειδιά σε διαγώνιο, έπρεπε να σταματήσει αλλά δεν το έκανε.
- Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν υπήρχε επαρκής εκπαίδευση και συστηματική παρακολούθηση των μηχανοδηγών από την Hellenic Train.
Η ευθύνη του ΟΣΕ & οι ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας
Το πόρισμα αναδεικνύει ότι:
- Ο ΟΣΕ δεν εκσυγχρόνισε τις διαδικασίες του και δεν διασφάλισε ότι ο Κανονισμός Κίνησης μπορούσε να καλύψει όλα τα σενάρια.
- Δεν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης και αυτόματης χάραξης που θα μπορούσε να αποτρέψει το λάθος.
- Το μέγιστο όριο ταχύτητας των τρένων παρέμενε στα 160χλμ/ώρα, ακόμη και όταν δεν υπήρχε σηματοδότηση. Στη Γερμανία, σε ανάλογες συνθήκες, το όριο είναι 80χλμ/ώρα.
Η τραγωδία στα Τέμπη ήταν αποτέλεσμα συστημικών λαθών και ελλείψεων δεκαετιών. Η αποτυχία της έγκαιρης εφαρμογής της σύμβασης 717, η έλλειψη προσωπικού, η μη εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας και η ανεπάρκεια στην εκπαίδευση των εργαζομένων συνέβαλαν στη μοιραία σύγκρουση.
- 1 λεπτό πριν Ζεφύρι: Σε κρίσιμη κατάσταση η 3χρονη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο
- 8 λεπτά πριν Ακαθάριστα οικόπεδα 2026: Λήγει στις 15 Ιουνίου η προθεσμία – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 2.000 ευρώ
- 12 λεπτά πριν Νέα Γραμμή 5 στο Μετρό της Αθήνας: Πότε ξεκινά και ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί















