Πολιτική αντιπαράθεση σήμερα στη Βουλή για τον κατώτατο μισθό
Συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται σήμερα ο κατώτατος μισθός και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την Οδηγία της ΕΕ σχετικά με τους κατώτατους μισθούς στην Ευρώπη, που συζητείται σήμερα στην Βουλή.
Εισηγούμενη το νομοσχέδιο η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως σημείωσε πως «επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι στα 830 ευρώ και το 2027 θα φτάσει στα 950 ευρώ. Ο μηχανισμός που συζητάμε στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου αφορά το 2027 και μετά, τον Ιούνιο για την ακρίβεια, το καλοκαίρι του 2027 και μετά, και θα ξεκινά από την αφετηρία των 950 ευρώ».
Η υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης πως «ο νέος κατώτατος μισθός στηρίζεται σε αντικειμενικούς δείκτες, οι οποίοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την καθημερινότητα των εργαζομένων και με την πορεία της οικονομίας. Ο νέος μηχανισμός που καθιερώνεται υπολογίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού στη βάση της ακρίβειας. Λαμβάνει υπόψη το πόσο αυξάνουν οι τιμές και όχι γενικά, ειδικότερα για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής. Ταυτόχρονα κάνει και το εξής. Εξασφαλίζει μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη για τους εργαζόμενους. Δηλαδή συνδέει τις αμοιβές τους με τα κέρδη των επιχειρήσεων».
Σχολιάζοντας μάλιστα την ομιλία της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Μάντζος είπε ότι η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι η θέση της Οδηγίας, που δεν επιτρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός με ΣΣΕ. Και δεν έχει γίνει ποτέ ούτε στα άγρια χρόνια της κρίσης, το 2012 που μιλούσαν οι εταίροι για 750 ευρώ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί στη χώρα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται ακόμη και τη συζήτηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά ο κ. Μαρινάκης επαίρεται για έναν αλγόριθμο που οδηγεί σε μισθούς πείνας. Η μόνη λύση για το μισθολογικό αδιέξοδο είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη και για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού».
Κατηγορηματικά επικριτικός ήταν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας που παρενέβη στην Βουλή. Όπως δήλωσε «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενισχύεται και αναβαθμίζεται ένας μηχανισμός, ως συνέχεια του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου, που θα λειτουργεί ως μόνιμος κόφτης των μισθών! Και μπαίνει οριστική ταφόπλακα στο δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται με τη συλλογική τους δύναμη και τον βασικό μισθό, ασκώντας πίεση με τους αγώνες τους στην εργοδοσία για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας!»
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρθηκε στον αυτόματο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι «χωρίς την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων», «μπορεί να είναι ένα εργαλείο επιβολής της εργοδοσίας εις βάρος των διεκδικήσεων των εργαζομένων».
Επίσης, υπογράμμισε ότι η «εξομοίωση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα χωρίς επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο δεν υπάρχει».
Αργότερα το απόγευμα αναμένονται οι ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών αλλά και του Πρωθυπουργού.