Ποιο σημείο του σπιτιού κρύβει τους μεγαλύτερους κινδύνους

Ποιο σημείο του σπιτιού κρύβει τους μεγαλύτερους κινδύνους

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα ατυχήματα μέσα στο σπίτι δεν είναι μόνο συχνά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και θανατηφόρα.

Παρότι το σπίτι θεωρείται ο χώρος όπου αισθανόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνη «παγίδα», ιδιαίτερα για ηλικιωμένους που ζουν μόνοι ή δεν έχουν καθημερινή επίβλεψη και βοήθεια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πτώσεις αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου από τραυματισμό για τους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ μεγάλο ποσοστό αυτών των περιστατικών σημειώνεται μέσα στο σπίτι.

Το πιο επικίνδυνο δωμάτιο του σπιτιού

Ο αρχιτέκτονας και συγγραφέας Λόιντ Άλτερ, ο οποίος ζει στο Τορόντο, μίλησε στη Wall Street Journal για τους κινδύνους που κρύβει το μπάνιο, χαρακτηρίζοντάς το χαρακτηριστικά «μπάνιο-δολοφόνο».

Όπως εξηγεί, πολλά σπίτια δεν έχουν σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων όταν αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 70 ή των 80 ετών.

Το μπάνιο είναι συνήθως ένας χώρος υγρός και ολισθηρός, στον οποίο οι χρήστες αναγκάζονται συχνά να κάνουν δύσκολες κινήσεις. Παράλληλα, τα είδη υγιεινής και οι σκληρές επιφάνειες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς σε περίπτωση πτώσης.

Οι κίνδυνοι της μπανιέρας

Οι μπανιέρες αποτελούν ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του μπάνιου. Μπορεί να μην προκαλούν ιδιαίτερες δυσκολίες σε έναν νέο και ευκίνητο άνθρωπο, όμως για τους ηλικιωμένους η είσοδος και η έξοδος από αυτές είναι συχνά πολύ δύσκολη.

Ο πυθμένας τους είναι ολισθηρός, ενώ πολλές φορές δεν υπάρχουν κοντινά στηρίγματα ή χειρολαβές που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια πτώση.

Ο Άλτερ σχολιάζει με χιούμορ ότι ορισμένες μπανιέρες είναι τόσο δύσχρηστες, ώστε στο μέλλον μπορεί να χρειάζεται ακόμη και ειδικός μηχανισμός ανύψωσης για την ασφαλή είσοδο και έξοδο από αυτές.

Η σημασία του σωστού δαπέδου

Ένα ακόμη κρίσιμο σημείο είναι το δάπεδο. Η επικινδυνότητά του εξαρτάται από τον βαθμό ολισθηρότητας της επιφάνειας.

Τα ματ πλακάκια θεωρούνται ασφαλέστερα από τα γυαλιστερά, ενώ τα μικρότερα πλακάκια είναι προτιμότερα από τα μεγάλα, επειδή οι περισσότεροι αρμοί αυξάνουν την τριβή και περιορίζουν τον κίνδυνο ολίσθησης.

Η τουαλέτα και ο κίνδυνος πτώσης

Η λεκάνη της τουαλέτας μπορεί επίσης να αποτελέσει επικίνδυνο σημείο, ιδιαίτερα κατά τη στιγμή που κάποιος κάθεται ή σηκώνεται.

Μία από τις αιτίες πτώσης είναι η ορθοστατική υπόταση, δηλαδή η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν κάποιος σηκώνεται γρήγορα.

Παράλληλα, η έντονη προσπάθεια κατά την ούρηση ή την αφόδευση μπορεί να προκαλέσει αγγειοβαγική συγκοπή. Σε αυτή την περίπτωση μειώνονται απότομα οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να περιορίζεται προσωρινά η ροή αίματος προς τον εγκέφαλο και να προκαλείται απώλεια αισθήσεων.

Μια τέτοια λιποθυμία μέσα στο μπάνιο μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό.

Οι χειρολαβές μπορούν να σώσουν ζωές

Ο Άλτερ αναφέρει ότι μια ιδανική, αν και ακριβή, λύση θα ήταν μια μηχανική τουαλέτα με ρυθμιζόμενο ύψος.

Καθώς όμως μια τέτοια επιλογή δεν είναι οικονομικά προσιτή για τους περισσότερους, προτείνει τη χρήση μιας χαμηλότερης λεκάνης, η οποία ανταποκρίνεται καλύτερα στην ανατομία του ανθρώπινου σώματος, σε συνδυασμό με κατάλληλες χειρολαβές.

Οι χειρολαβές βοηθούν σημαντικά στο κάθισμα και στο σήκωμα, όμως ελάχιστα σπίτια διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό γύρω από την τουαλέτα.

Όπως επισημαίνει, δεν είναι απαραίτητο να έχουν την ψυχρή και απρόσωπη όψη που συναντάται σε νοσοκομεία ή ιδρύματα. Μπορούν να ενσωματωθούν αρμονικά στον σχεδιασμό του μπάνιου, χωρίς να αλλοιώνουν την αισθητική του χώρου.

Λιγότερη τεχνολογία και περισσότερη ασφάλεια

Όσον αφορά το μπάνιο του μέλλοντος, ο Άλτερ εμφανίζεται μάλλον απαισιόδοξος. Εκτιμά ότι τα περισσότερα μπάνια θα παραμείνουν ουσιαστικά ίδια, με τη μόνη διαφορά ότι θα διαθέτουν περισσότερες ψηφιακές λειτουργίες και «έξυπνες» συσκευές.

Κατά την άποψή του, αντί να προστίθενται συνεχώς νέα τεχνολογικά εξαρτήματα, θα ήταν προτιμότερο να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στον ασφαλή και λειτουργικό σχεδιασμό.

Το ζητούμενο, όπως τονίζει, είναι να δημιουργούνται χώροι και εξοπλισμός που μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από όλους και ιδιαίτερα από τους ηλικιωμένους.

Μαρία Τριγώνη

Μαρία Τριγώνη

Η Μαρία Τριγώνη σπούδασε Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Radar.gr, ενώ έχει αρθρογραφήσει σε πολιτιστικά και ταξιδιωτικά sites ExploringGreece.tv, Artviews.gr. Στο workenter.gr ασχολείται με το ελεύθερο ρεπορτάζ, ενώ καλύπτει και τη θεματολογία της κοινωνικής πολιτικής.

Όλα τα άρθρα

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr

Domain Name:workenter.gr
Νόμιμος εκπρόσωπος:Παναγής Γκιόλμας
Ιδιοκτησία:GATEWORK Α.Ε.
ΑΦΜ:800904236
ΓΕΜΗ:144568701000
Αρμόδια ΔΟΥ:ΦΑΕ Αθήνας
Διαχειριστής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Σύνταξης:Πέτρος Παπαβασιλείου
Διεύθυνση:Ζωοδόχου Πηγής 1Α &
Ακαδημίας 70, Τ.Κ. 10678,
Αθήνα
Tηλεφωνικό κέντρο:2119555050
Email: enimerosi@workenter.gr
Πρακτορείο Φωτογραφιών:Eurokinissi
Cookies