Πληθωρισμός: 3% στην Ελλάδα, 1,8% στην Ευρωζώνη
Δεν υποχωρεί η ακρίβεια στην Ελλάδα
Στο 3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση σε σχέση με τον Αύγουστο που ήταν στο 3,2%.
Ωστόσο, οι «επιδόσεις» της Ελλάδας στην ακρίβεια παραμένουν, αφού ο μέσος όρος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1,8%.
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πρώτη φορά από το 2021, γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι τα επιτόκια ενδέχεται να μειωθούν ταχύτερα απ’ ότι αναμενόταν.
Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης ήταν στο 2,2%.
Πληθωρισμός: Κάτω από 1% στην Ιταλία
Κάτω από το 1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ιταλία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023, έναντι 1,2% τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας.
Σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο ως εξής
*Ισπανία 1,7%
*Ιρλανδία 0,2%
*Βέλγιο 4,5%
*Γερμανία 1,8%
*Γαλλία 1,5%
Πληθωρισμός: Η θεωρία της «ακριβής» ανάπτυξης στην Ελλάδα
Αναλυτές της UBS έχουν επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν ότι «ο πληθωρισμός, τον οποίο ο Milton Friedman αποκάλεσε ως «φορολογία χωρίς νομοθεσία», θα μπορούσε να αποτελέσει πολιτικά την πιο αποδεκτή (και βολική) λύση για τη μείωση του χρέους».
Η μεγάλη ακρίβεια που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο του 2022 (όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία) έως σήμερα αποτυπώθηκε εν πολλοίς ως αύξηση της κατανάλωσης σε αξία και κατ’ επέκταση σε αύξηση του ΑΕΠ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το χρέος της χώρας, όχι σε απόλυτους αριθμούς, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ και να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα, κυρίως από το ΦΠΑ. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την απροθυμία των αρμόδιων αρχών να «τιθασεύσουν» τη φρενήρη αύξηση των τιμών.