Πλεύρης: “Όσοι μπαίνουν παράνομα, θα είναι για πάντα παράνομοι”

Σε τριπλή παρέμβαση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος προχώρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ανακοινώνοντας σημαντικές αλλαγές που στοχεύουν στην αυστηροποίηση των διαδικασιών παραμονής και επιστροφής για τους παράτυπους μετανάστες.
Τέλος στη νομιμοποίηση παράτυπων μεταναστών – Διαρκής παρανομία για όσους εισέρχονται παράνομα
Ο κ. Πλεύρης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν που εισέρχεται παράνομα στη χώρα να αποκτήσει νόμιμο καθεστώς, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό παραμένει στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, «όταν κάποιος μπαίνει παράνομα, θα παραμένει για πάντα παράνομος», δίνοντας έμφαση στην πάγια απαγόρευση νομιμοποίησης μεταναστών που δεν ακολουθούν τις θεσμοθετημένες διαδικασίες.
Ποινικοποίηση της παράνομης παραμονής μετά από απορριπτική απόφαση ασύλου
Η δεύτερη βασική πρόβλεψη του νομοσχεδίου αφορά την ποινικοποίηση της παραμονής χωρίς άδεια, στην περίπτωση που ο αιτών άσυλο έχει λάβει αρνητική απόφαση. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η συνέχιση της παραμονής χωρίς δικαίωμα ασύλου συνιστά ποινικό αδίκημα, το οποίο επιφέρει ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, η μόνη επιλογή για τον μετανάστη σε αυτή την περίπτωση είναι η συνεργασία για την επιστροφή στη χώρα από την οποία προήλθε. «Αν απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου, σημαίνει ότι προέρχεται από χώρα που δεν αντιμετωπίζει κινδύνους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχέδιο για νέα δομή στην Κρήτη – Πού εντοπίζονται οι περισσότερες αφίξεις
Ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε επίσης ότι στην Κρήτη θα δημιουργηθεί νέα δομή φιλοξενίας, εξαιτίας της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή. Όπως ανέφερε, από τις 27.000 αφίξεις που καταγράφηκαν από την αρχή του έτους, περίπου 12.000 εντοπίζονται στην Κρήτη, γεγονός που την καθιστά κρίσιμο σημείο εισόδου.
Σε πρώτη φάση, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση για την εξεύρεση τριών προσωρινών δομών, ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί χώροι σε Χανιά και Ρέθυμνο, και αναζητείται αντίστοιχη λύση στο Ηράκλειο.
Ο υπουργός προειδοποίησε ότι οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος χαρακτηρίζονται από αυξημένες μεταναστευτικές ροές, κάτι που καθιστά απαραίτητο τον καλύτερο συντονισμό.
Ο Θάνος Πλεύρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς εντός των ανοικτών δομών φιλοξενίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένα 20% των διαμενόντων προκαλεί φθορές, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις «να είναι βιδωμένα τα τραπέζια για να μην αναποδογυρίζονται λόγω δυσαρέσκειας με το φαγητό».
«Φιλοξενούμε ανθρώπους που έχουν κατατρεχθεί, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις κακομαθημένων, που δεν σέβονται τις συνθήκες φιλοξενίας», σχολίασε.
Γιατί επιλέγονται σημεία χωρίς δομές – Ο ρόλος των κυκλωμάτων
Ο υπουργός εξήγησε επίσης ότι τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών προτιμούν περιοχές χωρίς οργανωμένες δομές, ώστε οι αφιχθέντες να μεταφέρονται πιο εύκολα και γρήγορα στην ενδοχώρα. Το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται έντονα και στην Κρήτη, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη παρέμβασης.
- 11 λεπτά πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 41 λεπτά πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 2 ώρες πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου


















