Πιερρακάκης: Η Ελλάδα πιο ισχυρή από ποτέ οικονομικά

Η Ελλάδα βρίσκεται στην ισχυρότερη οικονομική θέση της σύγχρονης ιστορίας της μετά από χρόνια δοκιμασιών, υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στο ετήσιο δείπνο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που φέτος γιορτάζει 140 χρόνια από την ίδρυσή του.
Παρουσία της Πρέσβειρας της Γαλλίας Laurence Auer και πλήθους εκπροσώπων της οικονομικής και πολιτικής ζωής, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία των ισχυρών σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας και στη σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
«Η Ελλάδα καταγράφει καλύτερες και υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις από ποτέ, με πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και ανάπτυξη 2,3%, πολλαπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το χρέος μειώνεται συνεχώς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2029 η χώρα δεν θα είναι η πιο χρεωμένη στην Ευρώπη σε όρους ΑΕΠ.
Ο Υπουργός ανέδειξε την ανάγκη οικοδόμησης πάνω σε αυτά τα επιτεύγματα, με στόχο μια ανοικτή, εξωστρεφή οικονομία που επενδύει στις στρατηγικές συμμαχίες. Ειδική αναφορά έκανε στη σημασία της σχεδιαζόμενης επένδυσης της Euronext στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που όπως είπε, συμβολίζει τη μετάβαση από την εποχή των capital controls στην εποχή της διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας, με την κυβέρνηση να στηρίζει σταθερά τέτοιες κινήσεις.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να επαναπαυτεί, πρέπει να κινηθούμε μπροστά με ταχύτητα και προνοητικότητα, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρουν η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η δημιουργία ελληνικών και ευρωπαϊκών πρωταθλητών που θα ανταγωνιστούν διεθνώς.
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στη μακροχρόνια σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι αυτή η συνεργασία έχει αφήσει αποτύπωμα σε κρίσιμους τομείς όπως η τεχνολογία, η άμυνα και οι επενδύσεις, με τις γαλλικές εταιρείες να έχουν ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, από τα data centers έως τους αμυντικούς εξοπλισμούς.
«Το “Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία” παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ», κατέληξε ο Υπουργός, καλώντας για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, με την Ευρώπη να χρειάζεται άρση των εσωτερικών εμποδίων για να ισχυροποιηθεί απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις.
- 40 λεπτά πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 1 ώρα πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια
- 2 ώρες πριν Δεν σε παίρνει ο ύπνος; 7 πρακτικές που βοηθούν


















