Περιορισμένο όφελος από την επιδότηση
Η επιδότηση των 20 λεπτών ανά λίτρο δεν αποτυπώθηκε πλήρως στις τελικές τιμές, καθώς μόνο περίπου το μισό ποσό φαίνεται να έφτασε στους καταναλωτές. Το υπόλοιπο «απορροφήθηκε» από αυξήσεις στο βασικό προϊόν, που εκτιμώνται μεταξύ 9 και 10 λεπτών ανά λίτρο.
Ως αποτέλεσμα, αντί για αισθητή αποκλιμάκωση, η τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώνεται εκ νέου κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό την παρέμβαση.
Τα στοιχεία της αγοράς
Με βάση τις δειγματοληψίες της 1ης Απριλίου από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η μέση σταθμισμένη τιμή του πετρελαίου κίνησης έφτασε τα 2,102 ευρώ ανά λίτρο, παρουσιάζοντας μείωση μόλις 2 λεπτών σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Οι τιμές αυτές δείχνουν ότι η επιδότηση δεν έχει ακόμη περάσει πλήρως στην αγορά, ενώ οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές συνεχίζουν να ασκούν πίεση.
Καθυστερήσεις στην επαρχία και ανατιμήσεις
Ένας από τους βασικούς λόγους της περιορισμένης μείωσης είναι η χρονική καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της επιδότησης στα πρατήρια, κυρίως στην περιφέρεια. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, «Η επιδότηση θέλει 2-3 ημέρες για να φτάσει σε όλα τα βενζινάδικα της χώρας».
Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι από τα 20 λεπτά της επιδότησης, περίπου τα μισά εξανεμίστηκαν λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.
Ο πρώην πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου, εξηγεί: «Όσοι πωλούσαν 2,07 το πετρέλαιο κίνησης σήμερα το πουλάνε 1,97 και όσοι το πωλούσαν 2,10 ευρώ τώρα το πουλάνε 2,0 ευρώ».
Πίεση από τις διεθνείς τιμές
Η πορεία των τιμών στα διυλιστήρια επιβεβαιώνει την πίεση που ασκείται στην αγορά. Την 1η Απριλίου, η μέση τιμή διυλιστηρίου διαμορφώθηκε στα 1,455 ευρώ ανά λίτρο, καταγράφοντας μείωση 0,125 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, χαμηλότερη από τη θεωρητική μείωση που θα προέκυπτε από την επιδότηση.
Την ίδια στιγμή, καταγράφηκε νέα άνοδος της τιμής του βασικού προϊόντος κατά 3,5 λεπτά (προ φόρων) ή 4,5 λεπτά με ΦΠΑ, σε διάστημα μόλις μίας ημέρας.
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε ανοδική τροχιά, με το Brent να προσεγγίζει τα 110 δολάρια το βαρέλι και να καταγράφει άνοδο άνω του 7%, εντείνοντας τις ανησυχίες για νέες ανατιμήσεις.
Ανησυχία για την κατανάλωση
Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών προκαλεί έντονο προβληματισμό στην αγορά, με τον Μιχάλη Κιούση να επισημαίνει: «Αυτό που πρέπει να ζητούμε όλοι είναι να μην υπάρξουν άλλες αυξήσεις».
Οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση καυσίμων, σε μια περίοδο που ήδη καταγράφονται πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώνεται στα 2,102 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά 0,534 ευρώ σε σχέση με τις 28 Φεβρουαρίου 2026.
Αντίστοιχα:
- Η αμόλυβδη 95 οκτανίων ανέρχεται στα 2,055 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά 0,30 ευρώ
- Το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,722 ευρώ το λίτρο, αυξημένο κατά 0,541 ευρώ
Οι αυξήσεις αυτές αποτυπώνουν τη συνολική επιβάρυνση που έχει προκύψει μετά την έναρξη των διεθνών εξελίξεων στην αγορά ενέργειας.