Περιφέρεια Αττικής: "Ρίχνει" 1,5 εκατ. ευρώ στους νέους

Ποιοι οι ωφελούμενοι

Νέα επιδότηση 1,5 εκατ. ευρώ για νέους εξήγγειλε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την προώθηση της αυτοαπασχόλησης και να δημιουργήσει βιώσιμες επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Αττικής.

Πρόκειται για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 20 έως 44 ετών, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά». Η δράση που υλοποιεί πρώτη η Περιφέρεια Αττικής είναι διάρκειας 12 μηνών και το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στις 14.800 το οποίο θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, οι ωφελούμενοι της πρώτης φάσης αναμένεται να είναι περίπου 100.

Στόχος του προγράμματος η έμπρακτη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά. Σταθερός στόχος μας παραμένει η κοινωνική ενσωμάτωση, η άρση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Διαδικασία αιτήσεων

Ο στόχος της δράσης διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 101 ανέργων Ρομά, ηλικίας 20 έως 44 ετών, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής. Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
  • 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη
  • 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη

Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι Ρομά στο μητρώο της ΔΥΠΑ, ηλικίας 20-44 ετών. Η αίτηση χρηματοδότησης και η πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου υποβάλλεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr .

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι άνεργοι, να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ΔΥΠΑ και να λάβουν βεβαίωση από κέντρο κοινότητας ή/και κοινωνική υπηρεσία δήμων ότι κατοικούν σε οικισμό/ καταυλισμό Ρομά. Από τις επιλέξιμες δραστηριότητες εξαιρούνται οι καντίνες, τα κυλικεία, τα περίπτερα, εκμετάλλευση φορτηγού Δ.Χ., τυχερά παιχνίδια κ.λ.π.

Συνολικά η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta.

Υποβολή αιτήσεων

Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2023.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram