Πέφτει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια – Οι τράπεζες «σφίγγουν» τα κριτήρια

Πέφτει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια – Οι τράπεζες «σφίγγουν» τα κριτήρια

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρουσίασε περαιτέρω μείωση το τρίτο τρίμηνο του 2025, καθώς οι τράπεζες προχώρησαν σε αυστηροποίηση των όρων χορήγησης, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Όπως καταγράφεται στην τελευταία Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων, μετά τη μείωση που είχε ήδη σημειωθεί το δεύτερο τρίμηνο, η ροή αιτήσεων από ενδιαφερόμενα νοικοκυριά συνέχισε να επιβραδύνεται. Παράλληλα, οι συνολικοί όροι δανειοδότησης για στεγαστικά δάνεια έγιναν πιο αυστηροί, ενώ για τα καταναλωτικά και λοιπά δάνεια παρέμειναν αμετάβλητοι κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων θα παραμείνουν σταθερά και το τέταρτο τρίμηνο του έτους, χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Μεταβολές στη ζήτηση

Την ώρα που τα στεγαστικά δάνεια παρουσιάζουν κάμψη, η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια κατέγραψε αύξηση, καθώς τα νοικοκυριά αναζήτησαν πρόσθετη χρηματοδότηση για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η συνολική ζήτηση τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Δάνεια προς επιχειρήσεις

Όσον αφορά τα δάνεια προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ), τα κριτήρια χορήγησης παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2025 — μια εξέλιξη που συμβαδίζει με τις προβλέψεις των τραπεζών στο προηγούμενο τρίμηνο.

Οι όροι δανειοδότησης προς τις επιχειρήσεις, ωστόσο, έγιναν ελαφρώς πιο χαλαροί, καθώς ο αυξημένος ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών περιόρισε το περιθώριο κέρδους, ιδιαίτερα στα συνήθη επιχειρηματικά δάνεια.

Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2025, η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις σημείωσε άνοδο, κυρίως λόγω χρηματοδοτικών αναγκών αλλά και της διεύρυνσης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Για το δ’ τρίμηνο, οι τράπεζες προβλέπουν περαιτέρω αύξηση της ζήτησης από τις ΜΧΕ.

Η αναλογία απορριφθεισών αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr