Παράταση στη χρηματοδότηση αγροτών και στη χρήση αγροτικής γης

Έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2026 παρατείνεται η ισχύς σημαντικών ρυθμίσεων που αφορούν τη χρηματοδότηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και την παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η νομοθετική παρέμβαση στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας του πρωτογενούς τομέα, σε μια περίοδο όπου το κόστος παραγωγής και οι οικονομικές πιέσεις παραμένουν αυξημένες.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η παράταση δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι αγρότες να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καλλιεργητική τους δραστηριότητα, ειδικά στην αρχή της παραγωγικής περιόδου, όταν οι ανάγκες για κεφάλαια είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Κεντρικό στοιχείο της ρύθμισης αποτελεί η δυνατότητα σύναψης και ανανέωσης δανείων και πιστώσεων χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.
Όπως υπογραμμίζεται, η πολιτική αυτή δίνει στους επαγγελματίες αγρότες τη δυνατότητα να προγραμματίζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια, να επενδύουν στις καλλιέργειές τους και να διατηρούν τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους, σε ένα περιβάλλον αυξημένων χρηματοδοτικών απαιτήσεων.
Παράλληλα, για ακόμη ένα έτος παρατείνεται η ισχύς των αποφάσεων παραχώρησης χρήσης αγροτικών ακινήτων, ώστε να μη βρεθούν εκτός νομικού πλαισίου αγρότες που ήδη καλλιεργούν δημόσιες εκτάσεις. Η ρύθμιση αποτρέπει άμεσες οικονομικές επιπτώσεις και διασφαλίζει τη συνέχεια της παραγωγής.
Την ίδια στιγμή, διατηρείται η δυνατότητα διάθεσης αδιάθετων αγροτικών εκτάσεων σε νέους και επαγγελματίες αγρότες, με απόφαση του αρμόδιου περιφερειάρχη. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η είσοδος νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα και αξιοποιείται παραγωγικά η δημόσια γη, στηρίζοντας την αγροτική οικονομία και την περιφέρεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- 5 λεπτά πριν Νταντάδες της Γειτονιάς: «Τρέχουν» οι αιτήσεις για voucher έως 500 ευρώ τον μήνα – Ποιοι δικαιούνται την ενίσχυση
- 16 λεπτά πριν Συντάξεις Ιουλίου 2026: Πότε μπαίνουν τα χρήματα – Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο
- 25 λεπτά πριν ΔΕΗ: Νέες ευκαιρίες εργασίας εκτός ΑΣΕΠ σε 7 ειδικότητες – Πού θα γίνουν οι προσλήψεις
















