Πάνω από 300.000 επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό

Πάνω από 300.000 επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το φορολογικό έτος 2024, σχεδόν οι μισοί (49,7%) ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα δήλωσαν εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 3.665 ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 305 ευρώ τον μήνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης για 387.532 φορολογουμένους, αυξάνοντας τεκμαρτά το εισόδημά τους στα 13.107 ευρώ και οδηγώντας σε επιβολή μέσου φόρου 1.815 ευρώ.

Οι υπόλοιποι 392.128 ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν πιάστηκαν στα τεκμήρια, δήλωσαν κατά μέσο όρο ετήσιο εισόδημα 14.552 ευρώ, ποσό επίσης χαμηλότερο από αυτό των μισθωτών, οι οποίοι δήλωσαν 17.668 ευρώ.

Βασικά δεδομένα του 2024:

  • 49,7% των επαγγελματιών φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια.
  • Το μέσο δηλωθέν εισόδημα των επαγγελματιών με τεκμήρια: 3.665€.
  • Το μέσο δηλωθέν εισόδημα χωρίς τεκμήρια: 14.552€.
  • Μέσος φόρος με τεκμήρια: 1.815€.
  • Μέσος φόρος χωρίς τεκμήρια: 3.334€.
  • Μέσο δηλωθέν εισόδημα μισθωτών: 17.668€.
  • Μέσο δηλωθέν εισόδημα συνταξιούχων: 13.845€.

Τάσεις και συμπεράσματα

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει:

  • Μείωση των δηλωμένων ζημιών σε πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων, καθώς οι επαγγελματίες αποφεύγουν επαναλαμβανόμενες ζημιογόνες δηλώσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν φορολογικό έλεγχο.
  • Συνεχίζεται η πρακτική δήλωσης πολύ χαμηλών κερδών σε κλάδους όπως εστίαση, κομμωτήρια, συνεργεία και κτηνιατρεία, παρά την έντονη δραστηριότητα που εντοπίζεται στην αγορά.

Παράλληλα, οι χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν πολλοί αυτοαπασχολούμενοι εντείνουν τον κίνδυνο εξαιρετικά χαμηλών συντάξεων στο μέλλον, με τις μικτές αποδοχές να κυμαίνονται κάτω από τα 650 ευρώ για 30 έτη ασφάλισης..

Χρυσούλα Κέντσου Δρακάκη

Χρυσούλα Κέντσου Δρακάκη

Η Χρυσούλα Κέντσου-Δρακάκη είναι δημοσιογράφος και καλύπτει θέματα ΑΣΕΠ με ειδίκευση στην Υγεία και στην Ψυχαγωγία. Εχει σπουδάσει αθλητική δημοσιογραφία και λογοτεχνική μετάφραση, διόρθωση - επιμέλεια κειμένων. Προϋπηρεσία στο Epixeiro.gr και στο Healthweb.gr.

Όλα τα άρθρα

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Exit mobile version