Πανελλήνιες 2023: Περίπου 35.000 κενές θέσεις λόγο ΕΒΕ και... ιδιωτικών πανεπιστημίων
Τι αλλάζει στις βάσεις εισαγωγής, ενόψει ιδιωτικών πανεπιστημίων
Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις τελευταίες μέρες του Ιούλη, θα δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).
Λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, παρατηρείται το φαινόμενο χιλιάδων κενών θέσεων σε πληθώρα τμημάτων, ακόμα και σε περιζήτητα τμήματα. Θέσεις που αναμένεται να αγγίξουν τις 35.000.
ΔΕΙΤΕ: “Πανελλήνιες 2023: Ανοδική τάση στις βάσεις εισαγωγής“
Να σημειωθεί πως την διετία 2021-2022, με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και λόγω κάποιων ενεργειών του υπουργείου παιδείας, οι κενές θέσεις ήταν περισσότερες από 28.000.
Πιο συγκεκριμένα, το 2021 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η ΕΒΕ, έμειναν κενές 17.000 θέσεις, ενώ για το 2022, οι κενές θέσεις στα πανεπιστημιακά τμήματα ήταν περίπου 11.000.
Πανελλήνιες 2023: Οι κενές θέσεις την διετία 2021-2022 ανά τμήματα
Ενδεικτικά, το 2022, έμειναν κενές 97 και 95 θέσεις στη Φιλολογία Αθηνών και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, πάνω από 100 στη Φιλοσοφία Ιωαννίνων και 56 στη Φιλοσοφία Αθηνών. Στο τμήμα Φιλολογίας Αθηνών καλύφθηκε το 55% των θέσεων. Συνολικά, από τις 11.000 κενές θέσεις, οι 2.060 είναι σε τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και εξ αυτών οι περισσότερες σε τμήματα χαμηλής ζήτησης ανθρωπιστικών επιστημών: 127 στη Θεολογία ΕΚΠΑ, 123 στην Κοινωνική Θεολογία ΑΠΘ, 114 στη Θρησκειολογία ΕΚΠΑ, 103 στη Φιλοσοφία-Παιδαγωγική ΑΠΘ, 101 στο τμήμα Μουσουλμανικές Σπουδές ΑΠΘ.
Να θυμίσουμε επίσης ότι το 2022 στα δημόσια Πανεπιστήμια είχαμε 5 τμήματα με λιγότερους των 5 πρωτοετών, 13 με λιγότερους των 10 και 27 με λιγότερους των 20, ενώ το 2021 συνολικά 16 τμήματα δεν είχαν κανέναν εισακτέο, ενώ άλλα 40 περίπου είχαν μονοψήφιο αριθμό εισακτέων.
Φέτος όλα τα στοιχεία φανερώνουν ότι πάνω από 9.000 θέσεις θα μείνουν κενές και οι περισσότερες από αυτές θα βρίσκονται στα τμήματα του 1ου και 2ου Επιστημονικού Πεδίου.
Πώς γίνεται να συζητάμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ έχουμε κενές θέσεις στα δικά μας, τα δημόσια ΑΕΙ;
Είναι φανερό ότι μετά την εκκένωση… έρχεται η συρρίκνωση! Ο νόμος ν. 4957/ 2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» για τη λειτουργία των πανεπιστημίων ορίζει ως ένα από τα κριτήρια ύπαρξής τους τον δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών του εκάστοτε ΑΕΙ σε σύγκριση με τον αριθμό των μελών ΔΕΠ, καθώς και την ιδιαίτερα χαμηλή προτίμηση για εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών τυπικής εκπαίδευσης που παρέχουν.
Πανελλήνιες 2023: Τα μηνύματα που “στέλνονται” σε σπουδαστές και γονείς
Αν θέλει κανείς να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα της θηριώδους περικοπής θέσεων εισακτέων θα πρέπει αφενός να πάει στις αναπαραστάσεις που δημιουργούνται στους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και γονείς που παρακολουθούν με δέος ως θεατές το μέλλον που προβλέπεται γι’ αυτούς. Ποιο είναι το μήνυμα; Στροφή με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση στα φροντιστηριακά στέγαστρα, σκέψεις για εγγραφή στα κολέγια ή σε ότι έρθει στη χώρα μας ως κολεγιά του ιδιωτικού με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και για το τμήμα των μαθητών από φτωχά και αδύναμα νοικοκυριά μια φωνή από το παρόν και το μέλλον: Πού πας, ρε Kαραμήτρο! Μάθε νωρίς την κοινωνική σου θέση!
Συνολικά στην τριετία που εφαρμόζεται η ΕΒΕ (2021-2023) έχουμε πάνω από 35.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ. Στο βάθος δεν περιμένει… κήπος αλλά η αρχή μιας νέας “μαύρης εποχής” για τα δημόσια Πανεπιστήμια που θα έχουν να αντιμετωπίσουν την αποψίλωση και η αρχή μιας «χρυσής εποχής» για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που έρχονται καλπάζοντας .
Πανελλήνιες 2023: Τι αναμένεται να συμβεί
Οι χιλιάδες αυτές θέσεις εισακτέων που έμειναν (σε συνδυασμό με τη «δράση των μετεγγραφών», που δρουν με τη λογική της «λιποαναρρόφησης») αποψιλώνουν περίπου 50-60 τμήματα κατά βάση περιφερειακών πανεπιστημίων και όχι μόνο.
Στο σημείο αυτό, το ΥΠΑΙΘ, επιδέξια και αθόρυβα, με τη βοήθεια του τακτοποιημένου λόγου μιας νέας μεταρρυθμιστικής σταυροφορίας, όπου σκόπιμα έχει υποκατασταθεί η αναζήτηση των αιτιών από τη διαπίστωση των αποτελεσμάτων, οδηγεί τον προβληματισμό της κοινής γνώμης να μοιάζει με τη θεωρία του πεπρωμένου στη θρησκευτική σκέψη, όπου οι άνθρωποι αναφωνούν «είναι θέλημα θεού» για να εξηγήσουν ή να δικαιολογήσουν μια ορισμένη εξέλιξη των πραγμάτων: Οσα τμήματα δεν έχουν «φοιτητές-πελάτες» πρέπει να κλείσουν ή να αναμορφωθούν.
Ετσι το ΥΠΑΙΘ νομιμοποιημένα θα σύρει τα «κενά» τμήματα στον «ανακριτικό» φακό της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία, σαν έτοιμη από καιρό, αναμένεται να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας.
Είναι γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, εδώ και αρκετό καιρό, την «αναδιάταξη» του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κοντολογίς τη δραστική μείωση τμημάτων και σχολών αλλά και την αλλαγή του περιεχομένου και της κατεύθυνσής τους. Κατεύθυνση που οφείλουμε να επισημάνουμε πως δεν είναι ξένη από την ιδεολογική και πολιτική «γραμμή» της κυβέρνησης, όπως έχει διατυπωθεί στο προεκλογικό της πρόγραμμα.