Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: "Κόκκινος συναγερμός" οι θερμοκρασίες του Αυγούστου
Χώρες όπως η Αυστραλία, η Κίνα και η Ιαπωνία βίωσαν ένα ιστορικά θερμό καλοκαίρι
Τα ρεκόρ ζέστης του Αυγούστου “χτύπησαν το καμπανάκι” στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Οι θερμοκρασίες του φετινού Αυγούστου, σήμαναν «κόκκινο συναγερμό», όπως δήλωσε σήμερα στη Σιγκαπούρη η διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Σελέστ Σαούλο (WMO, OMM, ΠΜΟ), επισημαίνοντας πως «ανησυχούμε, αλλά δεν έχουμε παραλύσει».
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά το μήνα Αύγουστο έφθασε ιστορικά ρεκόρ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δημόσια δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, τα οποία συμβουλεύθηκε χθες, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, το Γαλλικό Πρακτορείο.
Χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, περιοχές της Κίνας και μέρη της Νορβηγίας όπως το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ που βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο, διένυσαν τον θερμότερο Αύγουστο σύμφωνα με τους τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς. Στην Αυστραλία συγκεκριμένα, θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα. Το θερμόμετρο σε στρατιωτική βάση στις βορειοδυτικές ακτές της Αυστραλίας έφτασε τους 41,6 ° Κελσίου στις 26 Αυγούστου, δεδομένου ότι βρίσκεται στο Νότιο Ημισφαίριο της γης στο οποίο είναι χειμώνας τώρα. Οι 41,6 βαθμοί του Γιάμπι Σάουντ, αποτελούν την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ τη χειμερινή περίοδο στη χώρα.
Τι δήλωσε η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Σελέστ Σαούλο
«Για εμάς είναι ένας «κόκκινος συναγερμός. Είναι σαφές ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται… πέρα απ’ αυτό που θα επιθυμούσαμε», δήλωσε η Σελέστ Σάουλο,, «και αυτό συμβαίνει επειδή η δράση δεν είναι επαρκής».
«Τα όρια διαρκώς ξεπερνιούνται, αλλά οφείλουμε να δράσουμε», επεσήμανε η Σάουλο στο φόρουμ με θέμα το κλίμα που διεξήχθη στη Σιγκαπούρη.
Η διευθύντρια του ΠΜΟ τόνισε πως υπάρχει ανάγκη περισσότερων πόρων και μεγαλύτερης δράσης για το κλίμα, κάνοντας έκκληση να υποστηριχθούν περισσότερο οι μετεωρολογικές υπηρεσίες.
Ο φετινός Αύγουστος εντάσσεται σε μια σειρά 15 μηνών κατά τους οποίους οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα με ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνες, ξηρασίες και καταιγίδες ενισχυμένες από την επιπλέον εξάτμιση των υδάτων των ωκεανών.