Ουκρανία: Επίθεση στο Χάρκοβο από τις ρωσικές δυνάμεις
Τι αναφέρει η ουκρανική κυβέρνηση
Αιφνιδιαστική επίθεση προς το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά της χώρας, εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαΐου.
Όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση τη Δευτέρα 13/5, προχώρησε στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων από την περιοχή, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αναφέρει πως διεξάγονται «σκληρές μάχες» και τα χωριά μετατρέπονται σε «εμπόλεμες ζώνες» πρώτης γραμμής. Λίγες ώρες αργότερα, το Κίεβο παραδέχτηκε ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταφέρει μια «τακτική επιτυχία» με τις πιο σφοδρές μάχες να διεξάγονται στα περίχωρα του Βοβτσάνσκ.
Επίθεση στο Χάρκοβο: Περίπου 6.000 έχουν διαφύγει
Ο κυβερνήτης του Χάρκοβου, Όλεχ Σινιεχούμποφ, περίπου 6.000 έχουν διαφύγει καθώς ο ρωσικός στρατός προελαύνει καταλαμβάνοντας χωριά, εξαιτίας, όπως είπε στο Sky News, στις καθυστερήσεις της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης. Σύμφωνα με ανεξάρτητα παρατηρητήρια, η Ρωσία έχει καταλάβει τουλάχιστον τρία ακόμη χωριά στην περιφέρεια του Χάρκοβο.
Ο στόχος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται πως είναι η κατάληψη του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στη βορειοανατολική Ουκρανία προφανώς επιδιώκει να αποκομίσει στρατιωτικά κέρδη μέσω της διάσπασης των ουκρανικών δυνάμεων.
Ουκρανός διοικητής, που μίλησε στο BBC, παραδέχτηκε πως ο ουκρανικός στρατός πιάστηκε απροετοιμάστος στα βορειοανατολικά, καθώς δεν έχει δημιουργήσει οχυρώσεις και ναρκοπέδια. Όπως είπε, τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν εύκολα τα σύνορα. «Η πρώτη γραμμή οχυρώσεων και ναρκών απλώς δεν υπήρχε», ανέφερε ο Ντένις Γιαροσλάβσκι, διοικητής μονάδας που πολεμά στην περιοχή, καταδικάζοντας την υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων. «Ο εχθρός μπήκε ελεύθερα στη γκρίζα περιοχή, πέρα από τη συνοριακή γραμμή, η οποία κατ’ αρχήν δεν έπρεπε να είναι γκρίζα…», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται πως η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα και την αντικατάσταση του διοικητή που επέβλεπε τη βορειοανατολική γραμμή του Χάρκοβο. Αν και επισήμως δεν εξηγήθηκε ο λόγος της απομάκρυνσης, πολλοί τη συνδέουν με τις εξελίξεις στην περιοχή.