Ουκρανία: Ελεύθερη έξοδος για άνδρες 18-22 ετών μετά από 40 μήνες πολέμου

Ουκρανία: Ελεύθερη έξοδος για άνδρες 18-22 ετών μετά από 40 μήνες πολέμου

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μετά από πάνω από 40 μήνες πολέμου, οι νέοι άνδρες ηλικίας 18 έως 22 ετών θα μπορούν και πάλι να φύγουν από την Ουκρανία. Η αλλαγή αυτή προκύπτει από την τροποποίηση του νόμου που μέχρι σήμερα υποχρέωνε όλους τους άνδρες έως 60 ετών να παραμένουν στη χώρα.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν σύντομα, τονίζοντας πως «οι αλλαγές είχαν συμφωνηθεί με τη στρατιωτική διοίκηση». Η πρωθυπουργός Γιούλια Σβιρίντενκο δήλωσε ότι ο νέος κανονισμός «ισχύει επίσης για τους πολίτες που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό».

Η απαγόρευση εξόδου είχε δημιουργήσει εντάσεις στην κοινωνία, με πολλές οικογένειες να παραμένουν χωρισμένες. Παράλληλα, αυξανόταν ο αριθμός ανδρών κάτω των 18 ετών που στέλνονταν από τους γονείς τους στο εξωτερικό για να αποφύγουν μελλοντική στράτευση.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής Oleksandr Fedienko, «οι τάξεις των αποφοίτων αποτελούνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από κορίτσια — τα πανεπιστήμια δεν είχαν αρκετούς άνδρες υποψηφίους».

Παρά το γεγονός ότι η στράτευση ξεκινά στα 25, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες πιέζουν το Κίεβο να μειώσει την ηλικία, λόγω της οξείας έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Ωστόσο, ο Ζελένσκι απορρίπτει την ιδέα, λέγοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Socis, το 86,5% των Ουκρανών απορρίπτει τη μείωση της ηλικίας στρατολόγησης. Το Κίεβο προσπάθησε να προσελκύσει εθελοντές με μονοετή συμβόλαια για νέους 18-24 ετών, προσφέροντας μπόνους 1 εκατ. γρίβνα (20.000 ευρώ), αλλά το μέτρο δεν απέδωσε.

Η κατάσταση δυσκολεύεται και λόγω των δημογραφικών τάσεων, καθώς η μείωση γεννήσεων στη δεκαετία του 1990 περιορίζει τον αριθμό των διαθέσιμων στρατεύσιμων. Σύμφωνα με το CSIS, από το 2022 έχουν σκοτωθεί 60.000-100.000 Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ οι ρωσικές απώλειες εκτιμώνται σε 200.000-250.000.

Η μαζική έξοδος μετά την εισβολή επηρέασε κυρίως γυναίκες και παιδιά, με την Eurostat να καταγράφει ότι το 31% των Ουκρανών προσφύγων στην ΕΕ είναι ανήλικοι.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review
Arrow Ροή Ειδήσεων

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr