Οργή για τα νέα βίντεο στα Τέμπη: «Η ΕΛ.ΑΣ. δεν απαντά σε τεκμηριωμένες τεχνικές εκθέσεις»
Τα βασικά σημεία της κριτικής


Η υπόθεση με τα βίντεο της τραγωδίας στα Τέμπη παίρνει νέα τροπή, προκαλώντας αντιδράσεις και ερωτήματα για τη διαχείριση κρίσιμων στοιχείων της έρευνας.
Τι έχει συμβεί με τα βίντεο
- Δύο χρόνια μετά το δυστύχημα, εμφανίστηκαν βίντεο από κάμερες ασφαλείας της εμπορικής αμαξοστοιχίας, τα οποία δεν είχαν προσκομιστεί νωρίτερα στις αρχές.
- Η ΕΛ.ΑΣ. (μέσω της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών – ΔΕΕ) ανακοίνωσε πως τα βίντεο είναι γνήσια αντίγραφα.
- Ωστόσο, η ομάδα τεχνικών συμβούλων των συγγενών των θυμάτων, με επικεφαλής τον Βασίλη Κοκοτσάκη, αμφισβητεί δημόσια την αξιοπιστία της ανάλυσης της ΔΕΕ.
Δείτε: Νέα ηχητικά ντοκουμέντα-σοκ από τη τραγωδία στα Τέμπη – «Θα καούμε ζωντανοί»
Τα βασικά σημεία της κριτικής
- Καμία τεκμηρίωση για τη διαδρομή των αρχείων (από κάμερες ➝ καταγραφικά ➝ κεντρικοί εξυπηρετητές).
- Παράτυπες προσβάσεις σε εξοπλισμό, διαγραφές δεδομένων και χειρισμοί εκτός πρωτοκόλλου, που δεν αναφέρθηκαν στα τελικά πορίσματα.
- Τα τρία βίντεο υπήρχαν ήδη σε USB από 20/11/2024, αλλά προσκομίστηκαν στις αρχές μόλις στις 5/2/2025, ενώ δύο από αυτά πέρασαν στους servers λίγες ώρες πριν την κατάσχεσή τους.
- Οι χρονολογίες στα υδατογραφήματα δεν ταιριάζουν με την πραγματική χρονική σήμανση των βίντεο και παρατηρούνται ασυνέχειες στις χρονικές ενδείξεις.
- Η απάντηση της ΕΛΑΣ δεν αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα τεχνικά ευρήματα των ειδικών, αλλά μιλά γενικά και αόριστα, προκαλώντας οργή και δυσπιστία από τους συγγενείς των θυμάτων.
Τι ζητούν οι τεχνικοί σύμβουλοι
- Πλήρη διαφάνεια και αναλυτική απάντηση στα ευρήματα.
- Επανεξέταση των εργαστηριακών μεθόδων και των ημερομηνιών εισαγωγής/μεταφοράς/επεξεργασίας των αρχείων.
- Απόδοση ευθυνών σε περίπτωση αλλοίωσης ή παράνομης παρέμβασης στα αρχεία.
Ανακοίνωση Κοκοτσάκη
«Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ δεν απαντά στις εκτενείς, τεκμηριωμένες τεχνικές εκθέσεις της ομάδας μας». Αυτό αναφέρει σε μια πρώτη απάντηση ο Βασίλης Κοκοτσάκης τεχνικός σύμβουλος συγγενών και τραυματιών στα Τέμπη, στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που εμφανίστηκαν ξαφνικά δύο χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη.
Ο Βασίλης Κοκοτσάκης με ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνει ότι η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, απαντά γενικά σε δημοσιεύματα και δεν απαντά «στις εκτενείς, τεκμηριωμένες τεχνικές εκθέσεις της ομάδας μας. Ως εκ τούτου, η απάντησή της δεν καλύπτει ουσιαστικά τις σοβαρές αβλεψίες της ΔΕΕ που καταγράφονται ρητά στις εκθέσεις μας, είτε λόγω πλήρους αγνόησης του περιεχομένου τους είτε λόγω επιφανειακής ανάγνωσης».
«Με κανένα τρόπο δεν επιβεβαιώθηκε η συνολική διαδρομή των επίμαχων αρχείων βίντεο από τις κάμερες στα καταγραφικά και από τα καταγραφικά στους κεντρικούς εξυπηρετητές» επισημαίνει ακόμα και συμπληρώνει ότι «ενώ αποτυπώθηκαν παράτυπες προσβάσεις/ενέργειες χρηστών (επώνυμα αλλά και ανώνυμα) μεταξύ των οποίων και παράτυπες διαγραφές σε καταγραφικά, κεντρικούς εξυπηρετητές και αντίγραφα ασφαλείας δεν αναγράφησαν στα τελικά συμπεράσματα ώστε ο κ. Ανακριτής να αποτιμήσει την σκοπιμότητά τους».
Η υπόθεση με τα βίντεο ενισχύει τα ερωτήματα για τη διαχείριση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων και φέρνει στο προσκήνιο σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας στη δικαστική διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών. Οι τεχνικοί σύμβουλοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο απόπειρας συγκάλυψης ή αλλοίωσης αποδεικτικών στοιχείων.