ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι θα πληρωθούν έως το Πάσχα

Χιλιάδες παραγωγοί βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο χρονοδιάγραμμα, καθώς από τη σωστή καταχώριση στοιχείων έως το τέλος Φεβρουαρίου εξαρτάται η έγκαιρη καταβολή σημαντικών αγροτικών ενισχύσεων. Το επόμενο διάστημα θεωρείται καθοριστικό, τόσο για τις διορθώσεις στις δηλώσεις όσο και για τις πληρωμές που προγραμματίζονται έως το Πάσχα.
Η καταληκτική ημερομηνία που κρίνει τις πληρωμές
Η προθεσμία της 27ης Φεβρουαρίου θεωρείται κομβική για μεγάλο αριθμό αγροτών, καθώς συνδέεται άμεσα με την ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την καταβολή των ενισχύσεων.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, από το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου βρίσκεται σε λειτουργία η πλατφόρμα ΟΣΔΕ για διορθώσεις στις αιτήσεις των ετών 2024 και 2025. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διορθωθούν εκκρεμότητες ή ασυμφωνίες που εντοπίστηκαν μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους.
Η σωστή συμπλήρωση των στοιχείων αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν εγκαίρως οι πληρωμές.
Ποιες ενισχύσεις προγραμματίζονται έως το Πάσχα
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε προ ημερών από την ΑΑΔΕ, μετά την ολοκλήρωση των διορθώσεων θα ακολουθήσουν διοικητικοί και διασταυρωτικοί έλεγχοι, ώστε — σύμφωνα με τον προγραμματισμό — να καταβληθούν μέχρι το Πάσχα του 2026 οι ενισχύσεις για:
Παρεμβάσεις Άμεσων ενισχύσεων:
Πληρωμές εκκρεμοτήτων παλαιότερων ετών 2016 και 2017
Βασική Εισοδηματική Στήριξη 2025
Γεωργοί Νεαρής Ηλικίας 2025
Βασική Αναδιανεμητική Στήριξη για τη Βιωσιμότητα 2025
Συνδεδεμένες ενισχύσεις (Σκληρό και Μαλακό Σίτο, Κριθάρι) 2025
Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος 2025
Μέτρα – Παρεμβάσεις Αγροτικής Ανάπτυξης:
Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα (Εξισωτική) 2025
Τι αλλάζει με ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ – Άνοιγμα πλατφόρμας τον Μάρτιο
Παράλληλα, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης. Η διαδικασία αφορά περιπτώσεις όπου ενοικιαστές αγροτεμαχίων έως 20 στρέμματα δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε διορθώσεις των στοιχείων ΑΤΑΚ ή ΚΑΕΚ που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025, σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΑΑΔΕ.
Νέες ενισχύσεις που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν
Την ίδια στιγμή, εγκρίθηκαν επιπλέον πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν γεωργούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα ή άλλα καταστροφικά γεγονότα για τα έτη 2025 και 2026, αντίστοιχες του Μέτρου 23.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού, τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν οικονομική στήριξη στους ενεργούς γεωργούς, με στόχο τη διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
- 16 λεπτά πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 1 ώρα πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 2 ώρες πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα


















