Οδηγός: Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για το επίδομα θέρμανσης

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα
Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή.

Με τις τιμές ενέργειας να παραμένουν υψηλές, ενώ η πιθανότητα να αυξηθούν εκ νέου, είναι πάντα ορατή, τα νοικοκυριά αναζητούν τη φθηνότερη και οικονομικότερη λύση για τη θέρμανση του σπιτιού, αφού ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών.

Ένα από τα πιο «hot» θέματα συζήτησης που ενδιαφέρει μεγάλη μερίδα πολιτών είναι αυτό του επιδόματος θέρμανσης.

Ας δούμε αναλυτικά όλες τις τελευταίες πληροφορίες γύρω από το επίδομα θέρμανσης, εν αναμονή της ΚΥΑ που αναμένεται να υπογραφεί και θα ξεκαθαρίζει επίσημα το τοπίο.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή.

Η δεύτερη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη δόση στο τέλος Απριλίου.

Επίσης, αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως, ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρυσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός, εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος».

Το επίδομα βάσης φέτος αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι και αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες), που ισχύει σε κάθε περιοχή.

Οι συντελεστές αυτοί παραμένουν οι ίδιοι με πέρσι, οπότε ξεκίνησε το νέο σύστημα με τις βαθμοημέρες.

Το ανώτατο όριο που μπορεί να πάρει ένας δικαιούχος αυξήθηκε κατά 100 ευρώ, άρα από 700 ευρώ που ήταν, διαμορφώνεται στα 800.

Το ποσό αυτό των 800 ευρώ θα διπλασιάζεται στα 1.600 ευρώ σε περίπτωση μετάβασης από άλλο καύσιμο, ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο. Το ίδιο θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους, που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά το πετρέλαιο.

Αναλυτικότερα οι δικαιούχοι του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης:

  • Δικαιούχοι του διπλού επιδόματος θέρμανσης θα είναι οι παλαιοί δικαιούχοι, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα. Αυτοί που επέλεξαν το πετρέλαιο θέρμανσης πέρυσι και φέτος επιλέξουν πάλι το ίδιο καύσιμο.
  • Αυτοί που πέρυσι έλαβαν το επίδομα θέρμανσης επιλέγοντας φυσικό αέριο, και φέτος προτιμήσουν το πετρέλαιο, επίσης θα πάρουν αυξημένο επίδομα.
  • Οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή αυτοί που θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά, θα λάβουν επίσης αυξημένο επίδομα.

Αλλαγές θα υπάρχουν και στα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων. Αναλυτικότερα, αυξάνονται για τους παλαιούς δικαιούχους σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τους νέους δικαιούχους παραμένουν στα περσινά επίπεδα των 14.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης, αυξήσεις αναμένονται και στο ύψος της ακίνητης περιουσίας που θα οριστεί ως κριτήριο από τις 180.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ.

Ο λόγος είναι να ενταχθούν και οι δικαιούχοι που, λόγω της αύξησης των νέων αντικειμενικών τιμών στην ακίνητη περιουσία τους, δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν στην επιδότηση.

Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα παραμείνει 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, εκτός έκτακτων συνθηκών που μπορεί να επιβάλλουν αλλαγές.

Στις πηγές θέρμανσης που θα επιδοτηθούν θα συμπεριληφθεί και η μπλε κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.

Πώς θα κάνετε αίτηση στο myΘέρμανση για το επίδομα θέρμανσης

Η πλατφόρμα θα απευθύνεται σε όσους καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης ή μπλε κηροζίνη και πληρούν τα κριτήρια χορήγησης.

Στην πλατφόρμα υπάρχουν δύο εφαρμογές.

Στην πρώτη, με τίτλο «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ», οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση, για να ενταχθούν στο Μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στη δεύτερη, με τίτλο «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ», καταχωρούνται οι αποδείξεις αγοράς ειδών καυσίμων εκτός του πετρελαίου.

Διευκρινίζεται ότι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δεν απαιτείται να υποβάλουν παραστατικά αγοράς, διότι η διασταύρωση αυτών γίνεται αυτόματα.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram