Όλα τα σενάρια για τον κατώτατο μισθό

Πώς επηρεάζεται το επίδομα ανεργίας
Πώς επηρεάζεται το επίδομα ανεργίας

Ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί ένα ακόμα «αγκάθι» για το νέο υπουργό Εργασίας. Ο Κωστής Χατζηδάκης, βάσει νόμου, είναι εκείνος που θα βάλει την υπογραφή του, στην όποια τελική απόφαση παρθεί, το αργότερο μέχρι το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Η διαδικασία έλαβε ήδη δύο παρατάσεις από τον προκάτοχό του, Γιάννη Βρούτση. Έτσι, θα πρέπει πρώτα να λάβει τις εισηγήσεις αρμόδιων φορέων, επιστημονικών ενώσεων, αλλά και συνδικαλιστικών παρατάξεων, εργοδοτών και εργαζομένων, για να πάρει ο κ. Χατζηδάκης, την τελική του απόφαση.

Είναι πρφανές ότι οι συνθήκες βαθιάς ύφεσης που βιώνει η ελληνική οικονομία, ελέω πανδημίας, περιορίζουν σημαντικά τις επιλογές του νέου υπουργού. Το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση, από τα 650 ευρώ που βρίσκεται σήμερα ο κατώτατος μισθός, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Την ίδια στιγμή, με δεδομένη την φωτοχοποίηση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, το πολιτικό κόστος από μια ενδεχόμενη απόφαση για μείωση του κατώτατου μισθού, εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλο. Ένα πιθανό «πάγωμα» των κατώτατων αποδοχών θα έμοιαζε ιδανικό σενάριο, για να βγει η κυβέρνηση, αλλά και ο υπουργός Εργασίας, από αυτή τη δύσκολη θέση.

Σε μια τέτοια απόφαση όμως, τα... απόνερα θα επιδράσουν στο επίδομα ανεργίας, που είναι άμεσα συνυφασμένο με το ύψος των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και σήμερα βρίσκεται στα 400 ευρώ. Για το λόγο αυτό και το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δέσμη μέτρων αναφορικά με την στήριξη των ανέργων, χωρίς να χρειάζεται να προκύψει μετατροπή-βελτίωση των μηνιαίων αποδοχών τους. Ίσως το σκέλος της παράτασης χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, ως μέτρο στήριξης να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι, η ισορροπία ανάμεσα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους είναι πού εύθραυστη, ο κ. Χατζηδάκης βρίσκεται στην ανάγκη να πραγματοποιήσει κρίσιμες επιλογές. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει άμεσα περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram