Οικονόμου: Δεν είχε φτάσει στον πρωθυπουργό το μπάχαλο που επικρατούσε στον ΟΣΕ

Τι είπε για την υποψηφιότητα Καραμανλή

Για αλληλουχία σφαλμάτων που οδήγησε στην τραγωδία στα Τέμπη, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας παράλληλα για σοκαριστικούς διαλόγους που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να κρυφτεί πίσω από αυτά τα σφάλματα.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν για την κατάσταση που επικρατούσε στον ΟΣΕ υπήρχε γνώση στον πρωθυπουργό ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως «σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει, δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα, αυτό που θέλω να σας πω οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν».

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης (14/3) στον ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή αναφέροντας «υπάρχει πολιτική ευθύνη η οποία ανελήφθη και γι' αυτό τον λόγο».

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι με τέτοιες παθογένειες ο πρωθυπουργός μάχεται από την πρώτη στιγμή. Λέω ότι προφανώς όφειλαν να ήξεραν αυτό το μπάχαλο σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του ΟΣΕ. Σε κάθε παρουσία του ο πρωθυπουργός είχε πει ότι η επόμενη 10ετία θα είναι η δεκαετία των σιδηροδρόμων σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου», ανέφερε στη συνέχεια ο ίδιος.

Ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι η εικόνα της διάλυσης των σιδηροδρόμων σε επίπεδο κυβέρνησης δεν είχε μεταφερθεί και συμπλήρωσε ότι θα απαντηθούν ερωτήματα όπως εάν είχε μεταφερθεί από τον ΟΣΕ προς τον υπουργό.

«Ήταν κομμάτι της πολιτικής ευθύνης που ανελήφθη ότι όφειλαν να ξέρουν το μαύρο χάλι που υπήρχε στη διοίκηση του ΟΣΕ» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «μιλάμε για τη νοοτροπία του λουφάρω και φεύγω μισή ώρα νωρίτερα από τη βάρδια, βάζω τον καινούριο για να πάρουν τα ρεπό τους οι παλιοί, κάνω τον έξυπνο και φεύγω παίρνοντας μια αναρρωτική άδεια την επόμενη μέρα για να μην μπλέξω».

Για τις συμβάσεις είπε ότι η ιστορία και η εξέλιξή τους θα αποδειχθεί στη Βουλή, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα τελματωμένο έργο και ότι από το 2019 «με καθυστερήσεις ξεμπλοκαρίστηκε ένα έργο που σήμερα έχει παραδοθεί το 70%».

Οικονόμου: Όταν έρθει η ώρα θα τεθεί το θέμα της υποψηφιότητας του Καραμανλή

Για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα της υποψηφιότητάς του θα τεθεί όταν έρθει η ώρα, τώρα δεν είναι του παρόντος.

Για το εάν θα δώσει εξηγήσεις ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι, και πρωτίστως οι πολιτικοί, που έχουν οποιοδήποτε ρόλο στην υπόθεση, οφείλουν να είναι στη διάθεση αυτών που κάνουν τις έρευνες. Την ώρα που λέμε ότι ο κ. Σπίρτζης είναι εξαφανισμένος, είναι αυτονόητο ότι και οι υπουργοί της δικής μας κυβέρνησης οφείλουν και πρέπει να μιλήσουν και είμαι προσωπικά σίγουρος ότι θα πουν αυτά που πρέπει».

Σε ερώτηση αν θα πάει στη Βουλή απάντησε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πάει στη Βουλή και όπου χρειαστεί».

Για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το 2017 έπρεπε να έχουν παραδοθεί 52 σταθμοί και 3 κέντρα τηλεδιοίκησης, αλλά τελικά παρελήφθηκαν 17 σταθμοί και κανένα κέντρο τηλεδιοίκησης. Όλα τα στοιχεία θα κατατεθούν στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εκείνους, ότι ήρθε ο Μητσοτάκης και διέλυσε τον σιδηρόδρομο, λες και δεν υπάρχουν χρόνιες παθογένειες στο δημόσιο. Εμείς δεν αρνηθήκαμε ότι στη διάρκεια της 4ετίας δεν καταφέραμε να αλλάξουμε και να συγκρουστούμε με πράγματα που έρχονται από πολύ μακριά. Όμως έχουμε ασυμβίβαστη διάθεση σύγκρουσης, ο κόσμος γνωρίζει πότε γίναν βήματα για να πάει το κράτος μπροστά και ποιοι τα έκαναν και ποιοι προέβαλαν αντιστάσεις».

Τέλος κάλεσε να μην μετατραπεί η τραγωδία σε έναν εμφύλιο μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής και τόνισε ότι οι ευθύνες θα αποσαφηνιστούν στα δικαστήρια.

Για τις διαδηλώσεις είπε ότι είναι υγιές πως η κοινωνία θέλει να εκφράσει την αγωνία, την αγανάκτηση και την οργή της.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram