Οικονομία: Η Ελλάδα στηρίζεται κυρίως σε έμμεσους φόρους
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ελληνική οικονομία παραμένει έντονα εξαρτημένη από έμμεσους φόρους όπως ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.
- Οι έμμεσοι φόροι αποτελούν περίπου το 44,4% των συνολικών φορολογικών εσόδων, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 33,2%.
- Από το 2020 μέχρι σήμερα, τα έσοδα από έμμεσους φόρους έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14 δισ. ευρώ, φτάνοντας πιθανόν πάνω από 38 δισ. ευρώ.
- Οι βασικοί λόγοι της αύξησης είναι:
- Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, που φουσκώνουν τα ποσά ΦΠΑ σε κάθε αγορά.
- Ο τουρισμός και η κατανάλωση, που τροφοδοτούν τις εισπράξεις.
- Η βελτίωση στην παρακολούθηση και είσπραξη ΦΠΑ μέσω ψηφιακών συστημάτων, που περιορίζουν τη φοροδιαφυγή.
- Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην Ε.Ε. με τα υψηλότερα έσοδα από έμμεσους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ (17,3%).
- Παρά τη βελτίωση, το «κενό ΦΠΑ» —δηλαδή η διαφορά ανάμεσα σε όσα θα έπρεπε να εισπραχθούν και όσα πραγματικά εισπράττονται— παραμένει υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Περισσότερα:
- 1 ώρα πριν ΑΣΕΠ 7Κ/2026: Έρχονται 3.265 μόνιμες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου
- 2 ώρες πριν Συντάξεις Οκτωβρίου 2026: Πότε πάνε στα ΑΤΜ οι συνταξιούχοι – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
- 2 ώρες πριν Ειδικό Εποχικό Βοήθημα ΔΥΠΑ: Ποιοι λαμβάνουν έως 1.438 ευρώ – Πώς γίνεται η αίτηση
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!








