Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες φέρνουν νέες προσλήψεις
Ποιες ειδικότητες θα ζητηθούν
Περίπου 150 εργαζόμενοι αναμένεται να απασχοληθούν στην ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος- 1» στη Ζίτσα του νομού Ιωαννίνων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, ανακοίνωσε η Energeanστην οποία έχει παραχωρηθεί η περιοχή για έρευνα υδρογονανθράκων.
Η ερευνητική γεώτρηση είναι η 17η που πραγματοποιείται στη ιστορία της Ηπείρου και η πρώτη έπειτα από 22 χρόνια, μετά την ανεπιτυχή γεώτρηση «Δήμητρα» στο Καλπάκι. Θα φτάσει σε βάθος 3,5 χλμ περίπου, στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας και σε απόσταση σχεδόν 2 χιλιομέτρων από τον πλησιέστερο οικισμό.
Όπως αναφέρει ακόμη η εταιρεία:
- Το γήπεδο του έργου απέχει πάνω από 8 χλμ. από οποιαδήποτε περιοχή natura, πάνω από 17 χλμ. από οποιοδήποτε Εθνικό Πάρκο, πάνω από 11 χλμ. από οποιοδήποτε Καταφύγιο ‘Αγριας Ζωής, πάνω από 16 χιλ. από οποιοδήποτε Αισθητικό Δάσος, ενώ βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από οποιονδήποτε προστατευόμενο υγρότοπο Ramsar. Επιπλέον, στην περιοχή του εργοταξίου δεν εντοπίζονται χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
- Το σύνολο των επιπτώσεων που προβλέπονται στη ΜΠΚΕ χαρακτηρίζονται από μικρές έως αμελητέες για το φυσικό περιβάλλον, τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες καθώς και το ατμοσφαιρικό και ακουστικό περιβάλλον και είναι περιορισμένες στον χώρο του εργοταξίου.
Η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε περίπου 12 μήνες. Η εκτιμώμενη επένδυση στην ερευνητική γεώτρηση Ήπειρος -1 είναι της τάξης των 35 εκατ. ευρώ ενώ στην Ήπειρο έχουν επενδυθεί ήδη περίπου 46 εκατ. ευρώ τα οποία δαπανήθηκαν από τον ανάδοχο στη διάρκεια της σεισμικής έρευνας του 2018-2019.
Σε περίπτωση ανακάλυψης και εν συνεχεία επιβεβαίωσης και αποτίμησης εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, η Energean θα δηλώσει την εκμεταλλευσιμότητα του κοιτάσματος και θα προχωρήσει στην κατάρτιση Σχεδίου Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Προστασίας, το οποίο θα υποβάλει προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για το σύνολο των εργασιών που θα απαιτηθούν στη συνέχεια θα καταρτισθούν και θα υποβληθούν προς διαβούλευση αυτοτελείς Μελέτες Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων. Σε περίπτωση μη ανακάλυψης, η έκταση θα αποκατασταθεί πλήρως στη σημερινή της μορφή.