Οφειλές προς τον ΕΦΚΑ: Έσπασαν το φράγμα των 52 δισ. ευρώ – 72 δόσεις και ειδοποιήσεις ΚΕΑΟ
Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ εκτοξεύθηκαν οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, καθώς στο τέλος Ιουνίου 2026 το συνολικό χρέος που διαχειρίζεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ξεπέρασε τα 52 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ, οι συνολικές ασφαλιστικές οφειλές διαμορφώθηκαν στα 52,42 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 639,1 εκατ. ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση η άνοδος έφτασε τα 2,13 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη προκαλεί προβληματισμό, καθώς δείχνει ότι η συσσώρευση χρεών προς την κοινωνική ασφάλιση συνεχίζεται παρά τις ρυθμίσεις και την ενίσχυση των εισπρακτικών μηχανισμών.
Πώς δημιουργήθηκε η αύξηση των 639 εκατ. ευρώ
Η νέα επιβάρυνση δεν προήλθε μόνο από φρέσκες οφειλές. Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος της συνδέεται με πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.
Από τη συνολική αύξηση:
- Τα 401,7 εκατ. ευρώ προήλθαν από πρόσθετα τέλη.
- Τα 237,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν νέες οφειλές.
Συνολικά, η κύρια οφειλή ανέρχεται σε περίπου 30,31 δισ. ευρώ, ενώ τα πρόσθετα τέλη και οι επιβαρύνσεις φτάνουν τα 22,12 δισ. ευρώ.
Επομένως, περισσότερο από το 42% του συνολικού χρέους δεν αφορά αρχικές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά επιβαρύνσεις που προστέθηκαν με την πάροδο του χρόνου.
Πάνω από 2,1 εκατ. οφειλέτες στο ΚΕΑΟ
Ιδιαίτερα μεγάλη παραμένει η βάση των μικροοφειλετών. Από τους περίπου 2,11 εκατ. οφειλέτες, οι 1.476.505 χρωστούν έως 15.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία αντιστοιχεί στο 69,73% του συνόλου και συγκεντρώνει χρέη 5,21 δισ. ευρώ.
Εάν προστεθούν και όσοι οφείλουν από 15.001 έως 30.000 ευρώ, τότε προκύπτει ότι:
- 1.788.473 οφειλέτες χρωστούν έως 30.000 ευρώ.
- Αντιπροσωπεύουν το 84,47% του συνόλου.
- Οι συνολικές οφειλές τους φτάνουν τα 11,76 δισ. ευρώ.
Χρωστάτε στον ΕΦΚΑ; Τότε έχει σημασία να ελέγξετε όχι μόνο το αρχικό κεφάλαιο, αλλά και τις προσαυξήσεις που έχουν προστεθεί στην οφειλή σας.
Μόλις 3.029 οφειλέτες χρωστούν σχεδόν 13 δισ. ευρώ
Εντελώς διαφορετική εικόνα εμφανίζει η κορυφή της πυραμίδας. Μόλις 3.029 μεγαλοοφειλέτες, με χρέος άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας, συγκεντρώνουν συνολικές οφειλές 12,94 δισ. ευρώ.
Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 24,7% του συνολικού χρέους προς τον ΕΦΚΑ. Κατά συνέπεια, η αντιμετώπιση των μεγάλων οφειλών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αύξηση των εσόδων και την πραγματική βελτίωση της εισπραξιμότητας.
Ποιο χρέος θεωρείται δύσκολο να εισπραχθεί
Από το σύνολο των 52,42 δισ. ευρώ, περίπου 10,82 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως οφειλές πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
- Χρέη πτωχευμένων ή υπό εκκαθάριση επιχειρήσεων
- Πολύ παλαιές ασφαλιστικές οφειλές
- Οφειλές εργοδοτών χωρίς καταβολές ή υποβολή ΑΠΔ
- Χρέη ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει
Το ξεκαθάρισμα του μητρώου θεωρείται απαραίτητο, προκειμένου το ΚΕΑΟ να διαχωρίσει το λογιστικό υπόλοιπο από τα ποσά που μπορούν πράγματι να εισπραχθούν.
ΚΕΑΟ: 81.269 ειδοποιήσεις μέσα σε τρεις μήνες
Το ΚΕΑΟ ενίσχυσε την πίεση προς τους οφειλέτες κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026, αποστέλλοντας 81.269 ατομικές ειδοποιήσεις.
Μετά την κοινοποίηση της ειδοποίησης, ο οφειλέτης καλείται να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το χρέος του. Εάν δεν κινηθεί μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία των 20 ημερών, μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης.
Παράλληλα, οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ έφτασαν:
- Τα 450,34 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο
- Τα 842,43 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2026
Ρύθμιση ΕΦΚΑ σε 72 δόσεις: Ποιους αφορά
Δυνατότητα υπαγωγής σε έως 72 μηνιαίες δόσεις δίνει το άρθρο 22 του νόμου 5313/2026 για οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ και άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Η ρύθμιση αφορά οφειλές που ανάγονται σε χρονικές περιόδους έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023, εφόσον πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω των υπηρεσιών του ΚΕΑΟ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, να επιλέξουν «Ρύθμιση οφειλών» και στη συνέχεια τον τύπο ρύθμισης 795, ο οποίος αντιστοιχεί στις 72 δόσεις.
Ωστόσο, η ένταξη δεν γίνεται αυτόματα για κάθε χρέος. Για τον λόγο αυτό, οι οφειλέτες πρέπει να ελέγχουν:
- Εάν η οφειλή τους εμπίπτει στο χρονικό όριο
- Εάν υπάρχουν άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Το ύψος και τον αριθμό των δόσεων
- Τις προθεσμίες καταβολής μετά την αίτηση
Η έγκαιρη ρύθμιση μπορεί να αποτρέψει τη διόγκωση του χρέους από νέες επιβαρύνσεις και να περιορίσει τον κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων.
- 2 λεπτά πριν ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι τον Δεκαπενταύγουστο – Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν στο στόχαστρο
- 4 λεπτά πριν Κολομβία: Στους 132 οι νεκροί και πάνω από 570 οι τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό στην Τσοκό
- 15 λεπτά πριν Νεκρός εντοπίστηκε αστυνομικός σε υπηρεσιακό όχημα στον Άγιο Δημήτριο







