ΟΑΣΑ: Αλλάζουν τα δρομολόγια από 1η Οκτωβρίου

ΟΑΣΑ: Αλλάζουν τα δρομολόγια από 1η Οκτωβρίου

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σημαντική μείωση στους χρόνους αναμονής των επιβατών καταγράφηκε στις 15 πρότυπες λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, ενώ από την 1η Οκτωβρίου το πρόγραμμα επεκτείνεται με την προσθήκη ακόμη πέντε γραμμών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι χρονοαποστάσεις στις ώρες αιχμής μειώθηκαν κατά 13,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Στην πράξη, η μείωση των χρονοαποστάσεων σημαίνει συχνότερη διέλευση των λεωφορείων και μικρότερη αναμονή στις στάσεις.

Από 15 σε 20 οι πρότυπες λεωφορειακές γραμμές

Μετά τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης, ο ΟΑΣΑ προχωρά στη διεύρυνση του προγράμματος. Από την 1η Οκτωβρίου 2026, οι πρότυπες λεωφορειακές γραμμές αυξάνονται από 15 σε 20.

Οι πέντε νέες γραμμές θα ενισχυθούν με επιπλέον οχήματα, με στόχο στις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις να μην ξεπερνούν τα 12 λεπτά.

Με την επέκταση του προγράμματος εκτιμάται ότι περίπου το 50% των επιβατών του δικτύου θα εξυπηρετείται από πρότυπες γραμμές.

Οι 5 γραμμές που προστίθενται από την 1η Οκτωβρίου

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος εντάσσονται οι εξής λεωφορειακές γραμμές:

051: Στ. Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού – Ομόνοια, μέσω Ακαδημίας Πλάτωνος (κυκλική)

214: Ζωοδόχος Πηγή – Ακαδημία (κυκλική)

732: Ίλιον – Αγ. Φανούριος – Ακαδημία (κυκλική)

822: Στ. Αγ. Αντώνιος – Νέα Ζωή (κυκλική)

Α15: Στ. Λαρίσης – Δάσος

Στις συγκεκριμένες γραμμές προβλέπεται ενίσχυση του στόλου, προκειμένου να αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων, κυρίως στις ώρες κατά τις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση.

Οι 15 πρότυπες γραμμές που λειτουργούν ήδη

Η πρώτη φάση του προγράμματος περιλαμβάνει τις ακόλουθες γραμμές:

3: Νέα Φιλαδέλφεια – Άνω Πατήσια – Νέο Ψυχικό
5: Λαμπρινή – Σύνταγμα – Τζιτζιφιές
14: Λαμπρινή – Λ. Αλεξάνδρας – Γηροκομείο
040: Πειραιάς – Σύνταγμα
224: Καισαριανή – Ελ. Βενιζέλου
550: Π. Φάληρο – Κηφισιά
608: Γαλάτσι – Ακαδημία – Νεκρ. Ζωγράφου
703: Πειραιάς – Αγ. Ανάργυροι – Αγ. Ελευθέριος, μέσω Θηβών
843: Πειραιάς – Πέραμα
Α2: Ακαδημία – Βούλα, μέσω Λ. Αμφιθέας
Α5: Ακαδημία – Αγ. Παρασκευή – Ανθούσα
Α7: Στουρνάρη – Κηφισιά (Πλ. Πλατάνου)
Α8: Πολυτεχνείο – Νέα Ιωνία – Μαρούσι
Α13: Ομόνοια – Κηπούπολη
Β5: Στ. Λαρίσης – Λ. Αλεξάνδρας – Αγ. Παρασκευή

Πιο συχνά δρομολόγια και σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ

Αλλαγές στις συχνότητες έχουν ήδη εφαρμοστεί και στα μέσα σταθερής τροχιάς με την έναρξη του χειμερινού προγράμματος στις 11 Σεπτεμβρίου.

Στις ώρες αιχμής, η Γραμμή 1 του Ηλεκτρικού πραγματοποιεί δρομολόγια ανά 6 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, ενώ στη Γραμμή 2 του Μετρό η συχνότητα έχει διαμορφωθεί στα 4 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα.

Στη Γραμμή 3 τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 4 λεπτά.

Βελτιωμένη είναι και η συχνότητα στο Τραμ. Στη Γραμμή 6 τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 7 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, έναντι 9 λεπτών το 2025, ενώ στη Γραμμή 7 η συχνότητα έχει μειωθεί στα 9 λεπτά, από 12 λεπτά την προηγούμενη χρονιά.

Η επέκταση των πρότυπων λεωφορειακών γραμμών αποτελεί το επόμενο βήμα του σχεδιασμού για συχνότερα δρομολόγια και περιορισμό της αναμονής, με τις νέες αλλαγές να τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου.

 

Μαρία Τριγώνη

Μαρία Τριγώνη

Η Μαρία Τριγώνη σπούδασε Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Radar.gr, ενώ έχει αρθρογραφήσει σε πολιτιστικά και ταξιδιωτικά sites ExploringGreece.tv, Artviews.gr. Στο workenter.gr ασχολείται με το ελεύθερο ρεπορτάζ, ενώ καλύπτει και τη θεματολογία της κοινωνικής πολιτικής.

Όλα τα άρθρα

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr

Domain Name:workenter.gr
Νόμιμος εκπρόσωπος:Παναγής Γκιόλμας
Ιδιοκτησία:GATEWORK Α.Ε.
ΑΦΜ:800904236
ΓΕΜΗ:144568701000
Αρμόδια ΔΟΥ:ΦΑΕ Αθήνας
Διαχειριστής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Σύνταξης:Πέτρος Παπαβασιλείου
Διεύθυνση:Ζωοδόχου Πηγής 1Α &
Ακαδημίας 70, Τ.Κ. 10678,
Αθήνα
Tηλεφωνικό κέντρο:2119555050
Email: enimerosi@workenter.gr
Πρακτορείο Φωτογραφιών:Eurokinissi
Cookies