Ο Τραμπ ανακοινώνει δασμούς 25% σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέων δασμών ύψους 25% σε όλες τις εξαγωγές από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2025.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δημοσίευσε επιστολές προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ισσίμπα Σιγκερού και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Τζε Μιούνγκ, ανακοινώνοντας την απόφαση. Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι δασμοί στοχεύουν στην αντιμετώπιση “μακροχρόνιων και επίμονων εμπορικών ελλειμμάτων” που, όπως υποστηρίζει, προκαλούνται από μη αμοιβαίες εμπορικές πρακτικές, δασμούς και μη δασμολογικά εμπόδια από τις δύο χώρες.
«Η σχέση μας ήταν, δυστυχώς, πολύ μακριά από το να είναι αμοιβαία», ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι τα εμπορεύματα που διακινούνται μέσω τρίτων χωρών για να αποφευχθούν οι δασμοί θα υπόκεινται σε υψηλότερους συντελεστές.
Ο Τραμπ επεσήμανε επίσης ότι δεν θα επιβάλλονται δασμοί σε προϊόντα ιαπωνικών ή νοτιοκορεατικών εταιρειών που παράγονται εντός των ΗΠΑ, υποσχόμενος γρήγορες και «επαγγελματικές» εγκρίσεις για τέτοιες επενδύσεις.
Η ανακοίνωση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε Τόκιο και Σεούλ, ενώ αναμένεται να επηρεάσει τις σχέσεις ΗΠΑ–Ασίας και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, ειδικά σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και τα ηλεκτρονικά.
Πρόκειται για την πρώτη σειρά δασμών που ανακοινώνει δημοσίως η εκστρατεία Τραμπ, με αναλυτές να αναμένουν περαιτέρω μέτρα κατά κινεζικών και ευρωπαϊκών εξαγωγών τις επόμενες εβδομάδες.
- 15 λεπτά πριν Meteo.gr: Πάνω από 480.000 καμένα στρέμματα στη Δυτική Αττική σε εννέα χρόνια
- 37 λεπτά πριν Δυτική Αττική: Ήχησε ξανά το 112 για Λούμπα, Μορφέικα και Άνω Αλεποχώρι
- 41 λεπτά πριν Η απαλλαγή των υπηρεσιών εκπαίδευσης από τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή









