Ο οδηγός των χριστουγεννιάτικων επιδομάτων

Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα ποσά
Πάνω από 2 εκατ. πολίτες, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι θα λάβουν οικονομικές ενισχύσεις ή επιδόματα τον Δεκέμβριο.

Πάνω από 2 εκατ. πολίτες, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι θα λάβουν οικονομικές ενισχύσεις ή επιδόματα τον Δεκέμβριο, μέσω των μέτρων στήριξης και των τακτικών πληρωμών.

Οι οικονομικές ενισχύσεις αφορούν τους συνταξιούχους, μέσω της κατάργησης φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης και συγκεκριμένες ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως επιδοτούμενοι άνεργοι, μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, Ανασφάλιστοι Υπερήλικες, ΑμεΑ και δικαιούχοι επιδόματος παιδιού.

Αναλυτικότερα, οι καταβολές που θα γίνουν πριν τα Χριστούγεννα έχουν ως εξής:

ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ): Στις αρχές Δεκεμβρίου προγραμματίζεται να καταβληθούν το Δώρο Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις γυναίκες που είναι δικαιούνται το επίδομα μητρότητας. Επίσης, θα προπληρωθούν και τα επιδόματα ανεργίας Ιανουαρίου.

Συντάξεις: Οι συντάξεις Ιανουαρίου θα καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα, ξεκινώντας από τις 20 Δεκεμβρίου έως και τις 22 του ίδιου μήνα.

Ακριβέστερα, οι ημερομηνίες καταβολής είναι οι εξής:

20 Δεκεμβρίου: Θα χορηγηθούν οι συντάξεις των δικαιούχων που προέρχονται από τα πρώην Ταμεία, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ.

21 Δεκεμβρίου: Θα πληρωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο για συνταξιούχους των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε μονό αριθμό (1,3, 5, 7 και 9).

22 Δεκεμβρίου: Θα πληρωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο για συνταξιούχους των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6 και 8).

Από αυτές τις συντάξεις, θα έχουν ενσωματωθεί αυξήσεις σε όσες έχουν προκύψει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και έχουν επανυπολογιστεί με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο Βρούτση (ν.4670/20).

Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 222.570 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν την 4η δόση από τη συγκεκριμένη αύξηση.

Επίσης, με τις ίδιες καταβολές αναμένεται να διαπιστωθούν αυξήσεις από την κατάργηση που θα πραγματοποιηθεί από την 1η.1.23 1η.1.23 και μετά, στο φορολογικό σκέλος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Επίδομα ακρίβειας: Θα καταβληθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους, με μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις το οποίο δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ μικτές αποδοχές.

Το ίδιο επίδομα θα δοθεί και σε ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Έως τις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί από τον ΟΠΕΚΑ το ΕΕΕ σε 225.000 δικαιούχους. Ειδικά όμως για τη δόση του Δεκεμβρίου έχει υπάρξει η πρόβλεψη να είναι διπλή.

Επίδομα παιδιού Α21: Έως τις 20 Δεκεμβρίου θα χορηγηθεί το επίδομα τέκνου σε περίπου 750.000 δικαιούχους. Και σε αυτήν την περίπτωση η πρόβλεψη που υπάρχει είναι να χορηγηθεί μιάμιση δόση, ως πρόσθετο μέτρο στήριξης.

Βοήθημα μακροχρόνια ανέργων: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ θα καταβληθεί σε μακροχρόνια άνεργους, αλλά και σε όσους είναι από 12 έως 24 μήνες χωρίς δουλειά.

Αφορά περίπου 100.000 δικαιούχους, με την καταβολή να πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Επίσης, βασική προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να μη λαμβάνουν παράλληλα και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ).

Ισχύει και για τους μακροχρόνια ανέργους, με το όριο που έχει τεθεί να είναι το ετήσιο ατομικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 9.600 ευρώ και το αντίστοιχο οικογενειακό τα 16.800 ευρώ.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram