Ο καλύτερος εργοδότης

Οι αριθμοί ζαλίζουν: 158 καταστήματα, 11.500 υπάλληλοι, 73.000 κωδικοί προϊόντων, 8.400 προμηθευτές
Καμία απόλυση, καμία μείωση μισθών τα χρόνια της ύφεσης για τα super market Σκλαβενίτης

Πόσο εύκολα θα βρίσκατε την απάντηση αν σας ρωτούσαν, «ποια ελληνική επιχείρηση δεν μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων της τα χρόνια της κρίσης και δεν προέβη σε καμία απόλυση;». Και για να βοηθήσουμε, ένα δεύτερο ερώτημα: «Ποια γνωστή αλυσίδα αρνείται να ανοίξει τα καταστήματά της τις Κυριακές;».

Απάντηση: «Σκλαβενίτης». Η συγκεκριμένη εταιρεία θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος εργοδότης στην Ελλάδα. Και όχι άδικα.

Τα μέλη της οικογένειας Σκλαβενίτη δουλεύουν ατελείωτες ώρες

Το ισχυρότερο brand στο χώρο των super markets ξεκίνησε το 1920. Τότε, εισήγαγε ξυλεία και εξήγαγε κρασιά. Το 1936 η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά, μετά από ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που αποστέλλονταν στο εξωτερικό. Οι ατυχίες οδήγησαν τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη στην Αθήνα. Η κατοχή, βρίσκει την οικογένεια σε δεινή οικονομική κατάσταση και το 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς.

Η ιστορία συνεχίζεται όταν τα παιδιά, ο Γιάννης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης θα αρχίσουν τη δραστηριότητά τους στο εμπόριο και στα τέλη της δεκαετίας του '40 ξεκίνησαν να διαθέτουν κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά.

Τα δύο αδέλφια Σκλαβενίτη στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών, ενώ το 1950 γνωρίζονται με τον μικρασιατικής καταγωγής Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. Το 1954 οι τρεις φίλοι προχωρούν στη δημιουργία της Σκλαβενίτης & Σία με έδρα τα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων.

Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την ΤΗΛΕΞΥΠ – η πρώτη εταιρεία delivery στη χώρα. Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής συνέβαλαν στην εξάπλωση της φήμης της, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής.

Η επιτυχία της ΤΗΛΕΞΥΠ τούς ώθησε το 1969 στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος λιανικής και εν συνεχεία, το 1971, στην ίδρυση του πρώτου σούπερ μάρκετ, στο Περιστέρι (Λεωφόρος Κηφισού 80), εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις τους.

Σήμερα η Μαρία Σκλαβενίτη είναι η πρόεδρος της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ, ενώ ο Στέλιος έχει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και έχει αναλάβει κυρίως το διοικητικό κομμάτι.

Η επιχείρηση ξεχωρίζει για τις οικογενειακές σχέσεις με τους εργαζόμενους. Παρά την οικονομική ύφεση των τελευταίων έξι ετών, ο Σκλαβενίτης δεν προχώρησε ούτε σε μείωση μισθών ούτε σε μαζικές απολύσεις.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram