Ο Δένδιας ενεργοποιεί νόμο του 1977 για τη στράτευση γυναικών
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διάλεξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για να ανακοινώσει το σχέδιο
Την ενεργοποίηση του νόμου 705/1977 για την εθελοντική στράτευση γυναικών προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας, επιλέγοντας μάλιστα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να το ανακοινώσει.
Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο νόμος υπάρχει, είναι το 705/1977 και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι «πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική – επαναλαμβάνω το εθελοντική για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε αυτό – στράτευση των γυναικών».
Δένδιας: Ο πληθυσμός της Ελλάδας μας επιβάλει τον «Στρατό των πολιτών»
Ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε το πλαίσιο στο οποίο βλέπει τις γυναίκες, εφόσον το επιθυμούν, να εντάσσονται στο στρατό των πολιτών, με δεδομένο και το γεγονός ότι όπως είπε «η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει στον στρατό των πολιτών. Πιστεύει πάρα πολύ στον ένοπλο πολίτη».
Σημειώνοντας ότι ο κορμός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πάντα ο επαγγελματικός κορμός των στελεχών, ο Δένδιας με το βλέμμα στην Τουρκία, σημείωσε ότι «στο γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, και στο αριθμητικό πλαίσιο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία απειλή από χώρα πολύ υπέρτερη αριθμητικά από εμάς, η οποία θα προσεγγίσει μέχρι τα μέσα του αιώνα ή και θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια, εμείς θα είμαστε στα 11- 12 εκατομμύρια».
Για να προσθέσει ότι η απλή αριθμητική «μας επιβάλει τον Στρατό των πολιτών».
Δεν μπορείς να εξαιρείς τον μισό πληθυσμό
Όταν λοιπόν μιλάμε για τον Στρατό των πολιτών, σύμφωνα με τον Δένδια είναι τελείως ανακόλουθο να εξαιρέσεις τον μισό πληθυσμό από αυτή τη σκέψη.
Αυτό κατά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας θα ήταν σαν ο ελληνισμός αντί για 11 εκατομμύρια, να γίνει ξαφνικά 5,5 εκατομμύρια ή αν θέλετε ανάποδα. «Με την προσφυγή και στον γυναικείο μας πληθυσμό δεν είμαστε 11,5 εκατομμύρια, γινόμαστε 22 εκατομμύρια. Θα παρατηρήσατε ότι ο δείκτης συμμετοχής των γυναικών στον στρατό (της γειτονικής μας χώρας) είναι κάπου στο 0,3% έναντι του πολύ καλού δικού μας» όπως είπε.
Όπως είπε ο Δένδιας ο νόμος υπάρχει, είναι το 705/1977 και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι «πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική – επαναλαμβάνω το εθελοντική για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε αυτό – στράτευση των γυναικών».
Τι αναφέρει ο νόμος του 1977 για τη στράτευση γυναικών
Στράτευση γυναικών από τα 20 έως τα 32 έτη προβλέπει ο νόμος 705/1977 η οποία από εθελοντική γίνεται υποχρεωτική υπό προϋποθέσεις.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Απασαι αι Ελληνίδες, από της 1ης Ιανουαρίου του έτους, κατά το οποίον άγουν το εικοστόν έτος της ηλικίας των μέχρι της 31ης Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίον συμπληρούν το τριακοστόν δεύτερον, υπέχουν υποχρέωσιν στρατεύσεως δι` εκτέλεσιν στρατιωτικής υπηρεσίας εις τας Ενόπλους Δυνάμεις.
Η εκπλήρωσις της προς στράτευσιν υποχρεώσεως επιβάλλεται μόνον εν καιρώ πολέμου ή επιστρατεύσεως δια διαταγής προσκλήσεως γενικής ή μερικής κατά κατηγορίας ή περιφερείας, αναλόγως των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εις όλως εξαιρετικάς περιπτώσεις ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, δύναται εν καιρώ ειρήνης, κατόπιν εισηγήσεως του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) να καλή στρατευσίμους γυναίκας εξ όλης της Χώρας ή ωρισμένων περιφερειών αυτής ή ωρισμένων κατηροριών ή ειδικοτήτων προς εκπλήρωσιν της στρατιωτικής των υποχρεώσεως, εφ` όσον αι ανάγκαι των Ενόπλων Δυνάμεων επιβάλλουν τούτο.
Αριθμός εκ των στρατευομένων, εν καιρώ πολέμου γυναικών, δύναται να διατίθεται δια κοινής αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Αμύνης και του κατά περίπτωσιν αρμοδίου Υπουργού προς παροχήν υπηρεσιών εις ετέρας δημοσίας υπηρεσίας, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή κοινωφελή ιδρύματα, ιδία εις τους τομείς της κοινωνικής εργασίας, εκπαιδεύσεως, υγείας, προνοίας, και τεχνικών υπηρεσιών. Το αυτό ισχύει και εν καιρώ ειρήνης, αλλά μόνον δι`αντιμετώπισιν επιτακτικών αναγκών εις τας παραμεθορίους περιοχάς».
Η αρχική σκέψη
Η αρχική σκέψη αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Υπουργό και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο σύμφωνα με το Δένδια να εξεταστεί ποιος είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος «να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, όχι μόνο στο επίπεδο των στελεχών μας, αλλά και στο επίπεδο της εθελοντικής στράτευσης».
Περιγράφοντας το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό υποστήριξε ότι η αρχή θα μπορούσε να γίνει από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες «θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά – σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού, που θα ήθελαν να φορέσουν αυτήν την έντιμη, αλλά και πολύ όμορφη στολή που φοράτε. Και να έχουν κατά την άποψή μου, την εκπληκτική εμπειρία να υπηρετήσει κανείς τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας».